Kurz upozorava na tajne dogovore s farmaceutima: “Hrvatskoj je učinjena nepravda”

AUSTRIJSKI kancelar Sebastian Kurz danas je iznenada sazvao konferenciju za medije na kojoj je žestoko kritizirao raspodjelu cjepiva protiv covida-19 u Europskoj uniji. Kurz također tvrdi da postoje tajni dogovori između nekih članica Unije i farmaceutskih tvrtki, što dodatno dovodi do nepravedne raspodjele cjepiva, javlja Der Standard.

“U tzv. steering boardu Europske unije je bio svojevrsni bazar za cjepiva”, rekao je Kurz na presici i dodao kako još nije upoznat s bilo kakvim detaljima iz ugovora između Europske komisije i farmaceutskih tvrtki.

Sama Austrija još nije pretrpjela štetu kod isporuka cjepiva, rekao je Kurz. Međutim, države poput Bugarske ili Latvije su u nepovoljnom položaju, smatra austrijski kancelar.

Kurz kaže da nije fer što će Nizozemska dobiti više cjepiva od Hrvatske

Ako se ovaj razvoj događaja nastavi, Malta će, naprimjer, do kraja lipnja dobiti tri puta više doza cjepiva po glavi stanovnika od Bugarske. Nizozemska će također imati povlašteni tretman te će dobiti dvostruko više cjepiva od Hrvatske, naveo je Kurz. Austrijski kancelar upozorava da će tako neke članice puno prije drugih uspjeti procijepiti svoje stanovnike, te zahtijeva više transparentnosti od Europske unije.

Kurz je pozvao na “potpunu transparentnost i jasnoću” za ove moguće tajne sporazume o dozama cijepljenja te rekao da želi znati kako ti sporazumi izgledaju i tko ih je sklopio i potpisao. Međutim, istovremeno je Kurz također rekao da “nema dokaza” da se “netko ponašao nepravilno”.

Europska komisija je pak priznala da je bilo određenih odstupanja u raspodjeli doza po ključu broja stanovnika. (index.hr)