KURVA O POŠTENJU, INZKO O TRVENJU: Napredak BiH sporiji zbog političkih previranja

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je danas u Pragu da BiH ima jasan diplomatski program rada da se pridruži EU i NATO-u, ali da zbog političkih blokada napreduje sporije nego što to većina građana želi.

Govoreći na međunarodnoj konferenciji kojom se obilježava 20 godina češke i slovačke diplomatije, Inzko je rekao da se, nakon dužeg perioda u kojem je karakteristika diplomatskih odnosa na zapadnom Balkanu bila nepovjerenje, nova i konstruktivna diplomatija počela javljati u posljednje tri ili četiri godine.
“Zajednička težnja je pridruživanje EU i postoje dragocjene veze u sferi kulture, jezika i ekonomije. Prag i Bratislava su pokazali kako takve veze mogu biti produktivno iskorištene, a da se ne ugrozi integritet novih država i to sada počinjemo uočavati i na zapadnom Balkanu”, istakao je Inzko.
Prema njegovom mišljenju, diplomatija u srednjoj Eu
ropi u posljednjih 20 godina, uključujući diplomatiju između Češke i Slovačke, predstavlja uspješan primjer kako se zemlje mogu suočiti sa novim izazovima tako što će razvijati konstruktivne bilateralne i multilateralne veze, saopšteno je iz OHR-a.
Među ostalim govornicima na konferenciji bili su i ministar inostranih poslova Češke Karel Švarcenberg, slovački ministar spoljnih poslova i bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak, te bivši šef britanske diplomatije Douglas Hurd.

more recommended stories