Published On: Čet, velj 21st, 2013

STRANCI ZADOVOLJNI: Pripreme za popis grla u BIH idu prema planu

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović izjavio je danas kako pripreme za popis stanovništva u BiH idu sukladno planu aktivnosti koji je utvrdio Centralni popisni biro i sukladno planu aktivnosti koje je Međunarodni monitoring dao za određene aktivnosti kako bi se popis mogao obaviti u listopadu.
Po njegovim riječima, Okvirni plan aktivnosti je detaljan s utvrđenim rokovima i odgovornim institucijama za provedbu tih aktivnosti. Također, radi se na finaliziranju metodoloških dokumenata.
“Što se tiče kartografske podloge za popis, u Federaciji BiH je taj posao završen i trenutno se rade određene kontrole te dokumentacije. U Republici Srpskoj taj posao još nije završen, a prema našim informacijama, to bi trebalo biti završeno do kraja mjeseca” kazao je Milinović na konferenciji za medije.
Govoreći o popisu dijaspore, Milinović je rekao kako je to pitanje regulirano članovima 40.-42. Zakona i on će se sukladno tome i provesti.
“U narednom razdoblju ćemo pripremiti metodologiju i izgled same popisnice za dijasporu i taj popis će ići putem naše web stranice. Javnost i dijaspora će biti detaljnije informirani o načinu kako će se to raditi. Zakon predviđa da će na našoj web stranici biti popisnica koju svaka osoba koja živi duže od 12 mjeseci izvan BiH može preuzeti sa web stranice, popuniti i poštom poslati na adresu Agencije za statistiku. Tu je Zakon propisao i set pitanja koja će biti u toj popisnici” dodao je Milinović.
Predviđeni popis stanovništva u listopadu ove godine bit će prvi u BiH nakon 1991. godine.
(Dnevnik.ba)