Published On: Čet, velj 28th, 2013

Kurdi će se povući iz Turske

ISTAMBUL – Kurdski vođa Abdullah Ocalan predviđa povlačenje svojih boraca iz Turske do polovice kolovoza, u okviru nacrta mirovnog plana koji je poslan pobunjeničkim vođama i kurdskim političarima, javljaju danas turski mediji.
Ocalan, koji je u zatvoru u Turskoj od 1999. godine, pregovara s turskom vladom od listopada o okvirima mirovnog plana s ciljem okončanja sukoba u kojima je od početka ustanka Kurda 1984. godine poginulo najmanje 40.000 ljudi.
Prema tom planu, na koji pripadnici Kurdistanske radničke partije / PKK / treba da odgovore u naredne dvije sedmice, prekid vatre nastupiće 21. ožujka, na dan kurdske Nove godine, pišu listovi “Sabah” i “Star”.
Listovi navode da je planirano okončanje povlačenja militanata sa turske teritorije do 15. kolovoza, na 29. godišnjicu sukoba koji je destabilizirao Tursku i blokirao razvoj na većinski kurdskom jugoistoku zemlje, navodi Reuters.
U međuvremenu, očekuje se kako će Turska usvojiti reforme kojima se povećavaju prava kurdske manjine, koja broji oko 15 milijuna ljudi, odnosno oko 20 posto populacije u Turskoj od 76 milijuna.
U Odžalanovom planu predlaže se zadržavanje turske unitarne strukture i ne traži se autonomija za Kurde.
“Nitko ne treba i ne može zahtjeva nešto što može negativno odraziti na naše nacionalno jedinstvo”, rekao je sinoć novinarima premijer Turske Recep Tayyip Erdogan.
On je dodao da, ako pobunjenici polože oružje i napuste Tursku, ima mnogo mjesta na svijetu gdje mogu otići.
Za posljednjih 10 godina Erdoan je “progurao” više reformi s ciljem jačanja kurdskih kulturoloških prava, ali kurdski političari traže šire političke reforme, uključujući novi ustav koji će jačati jednakost i povećati obrazovanje na kurdskom jeziku.
PKK je digla ustanak 1984. godine s ciljem stvaranja kurdske države, ali je kasnije svoje ambicije svela na ograničenu samoupravu.
Militanti su se obvezali na lojalnost Odžalana, ali su izrazili oprez u vezi s mogućnostima postizanja sporazuma, kritizirajući nastavak vojnih operacija na jugoistoku Turske i na sjeveru Iraka. Tisuće militanata stacionirano je na sjeveru Iraka.
Među prvim koracima u okviru novog plana, PKK bi mogao osloboditi desetak pripadnika turskih snaga sigurnosti koje drže u zarobljeništvu.
Ipak, viši zapovjednik PKK Duran Kalkan, rekao je da to ovisi od koraka koje preuzme Turska.
Ocalan je u razgovoru ovog vikenda s kurdskim političarima upozorio da bi Turska mogla postati problematična kao Sirija ili Irak ako se ne poduzmu koraci za okončanje nasilja i sukoba.