Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

KUPUJU ZEMLJU U MAGLAJU Ratnici Islamske države dolaze u BiH?

Must Read

Harun Mehičević, najveći sigurnosni problem Australije, navodno je kupio zemljište u Ošvama kod Maglaja.Za neupućene, Ošve su dale najviše boraca za Islamsku državu u Siriji i Iraku. Malo selo, a mnogo prolaznika na putu za džihad!

Ibro Delić borio se na strani ISIL-a u predgrađu Halepa. Vratio se u BiH, gdje je samostalno ili s Huseinom Bilalom Bosnićem propagirao odlazak u džihad.

Delić je jedan od dvanaestorice protiv kojih je Tužiteljstvo BiH prije desetak dana podiglo optužnicu. Terete se da su postali članovi organizirane terorističke skupine i protuzakonito sudjelovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.

To su Fatih Hasanović, zvani Ebu Sara iz Zvornika, Enes Mešić nastanjen u Kalesiji, Jasmin Jašarević, zvani Ebu Rewaha iz Teslića, Emin Hodžić iz Vogošće, Mirza Kapić, rođen u Banjoj Luci, nastanjen u Zenici, Salko Imamović iz Novog Sarajeva, Fikret Hadžić iz Kaknja, Enver Lilić, rođen u Han-Pijesku, živi u Vogošći, Ibro Delić iz Željeznog Polja, nastanjen u Gornjoj Bočinji, općina Maglaj, Samir Hadžalić iz Matuzića, općina Doboj-Jug, Mehmed Tutmić iz Orahovice, općina Zenica, i Adem Karamuja, rođen u Kaknju s prebivalištem u mjestu Ošve, općina Maglaj.

isilovci

Upravo je iz sela Ošve, odnosno tamošnje vehabijske zajednice, po postotku najviše otišlo bh. državljana put džihada u Siriji i Iraku, navodi magazin “Mreža” Federalne televizije.

Izet Hadžić, zvani Žara, prvi je kupio kuću u ovom naselju u kojem su prije rata živjeli stanovnici srpske nacionalnosti. Pojedini su se vratili, no oni koji nisu, posljednje tri godine prodaju imanja pripadnicima vehabijske zajednice, saznaje FTV.

Novac je pristizao iz Beča. Nakon Hadžića imanja kupuju Emir Ališić, Amir Džinić, Atif Nuhanović, Hamdo Fojnica i Adem Karamuja.

Prije odlaska u Siriju u srpnju 2013. godine, ovdje je živio Emrah Fojnica, svojevremeno s Mevlidom Jašarevićem, koji je jedan od optuženih za teroristički napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Tada su put Sirije s Fojnicom krenuli Azimir Ališić, koji je u Ošve doselio iz Sanskog Mosta, i Atif Nuhanović iz Zenice. Sva trojica su poginula. Iako se za Emraha Fojnicu navodilo da je poginuo u kolovozu prošle godine kao bombaš samoubojica na pijaci u okolici Bagdada, posljednje informacije govore da je nastradao nakon slučajnog aktiviranja samoubilačkog prsluka ručne izrade, kojom prilikom je ranjeno šest njegovih suboraca iz Tunisa i Libije.

Dok je živio u Ošvama, Emrah Fojnica navodno je bio blizak s Elvisom Hajrićem iz Tešnja. Zajedno su provodili vrijeme u Ošvama, potom i u Siriji. Hajrić će poginuti mjesec dana nakon Fojnice. U Ošvama je živio i Amir Džinić.

U kolovozu 2013. otišao je u Siriju zajedno s Ademom Karamujom, Emirom Ališićem i Elvedinom Zukićem. Karamuja se vratio u veljači prošle godine. Bio je privođen u akciji “Damask”, odnosno uhićenju osoba povezanih s organizacijom i odlaskom na ratišta u Siriji i Iraku na strani takozvane Islamske države, navodi FTV.

Amir Džinić i Elvedin Zukić su još uvijek u Siriji, i to u dvije suprostavljene frakcije – Džinić na strani ISIL-a, a Zukić na strani Fronta Al-Nusra. Zukiću su se pridružili i roditelji, a ranije je mu se pridružio brat Edin Zukić. Amir Džinić je u Siriju odveo i suprugu i devetoro djece. Jedino punoljetan je bio sin Amer koji odmah uključio u borbu, kao i maloljetni sin Almir.

Zajednicu u Ošvama posjećuje i već spomenuti Ibro Delić. Označen je kao agresivan propagator ISIL-a i džihada u Siriji, možda i radikalnijim od Huseina Bilala Bosnića, s kojim je nekada zajedno držao predavanja.

isil kuca

Nedavno je još jedan mještanin sela Ošve otišao u Siriju – Osman Kekić, prijašnji stanovnik Gornje Maoče. U Ošvama je kupio zemljište i počeo graditi kuću.

Čest posjetitelj u Ošvama bio je i Seid Čolić iz Tešnja, koji je poginuo u Siriji. Tamo se družio s Ismarom Mešinovićem iz Tešnja, koji je u Siriju odveo i petogodišnjeg sina. Kada je Ismar poginuo, o djetetu se starao Seid Čolić. Nije poznato tko je nakon njegove pogibije preuzeo dijete.

Seid Čolić je inače bio blizak i s Amirom Selimovićem i Enesom Iriškićem, članovima vehabijske zajednice u Gračanica Selu kod Živinica. Iriškić je u Siriju otišao u srpnju 2014. godine sa suprugom i dvije maloljetne kćerke. Amir Selimović je poveo suprugu i tek rođenog sina. Njihov odlazak, kazuju obavještajni podaci, financirao je Alis Džemailji, porijeklom s Kosova, koji je živio u Njemačkoj. Živio – jer je poginuo u Siriji.

Zemlju u Ošvama kupio je i Ismar Hadrović, selefija iz Olova, poznat po napadu na sudionike Queer festivala u Sarajevu 2008 godine.

Kao i u drugim sličnim sredinama, i u Ošvama negiraju bilo kakvu povezanost s terorizmom, jer su ovdje boravili neki od optuženih za ovo djelo.

Izeta Hadžića je bivši vehabijski lider iz Gornje Maoče Nusret Imamović odredio za vođu zajednice u Ošvama, no poznavatelji tamošnjih prilika kažu da on nema ni volje ni kapaciteta za takvo nešto.

No, jedan ozbiljniji i znatno opasniji zagovornik vehabizma bi mogao uskoro preuzeti primat u Ošvama. Dvadeset dunuma zemlje ovdje je kupio Harun Mehičević, nekadašnji posjetitelj vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči. Trenutno živi u Australiji, u Melburnu.

isil transparenti

Harun Mehičević, zvani Abu Talha, vodi Centar za islamske studije El-Furkan u Melburnu. Mehičević je, inače, rođen u Mostaru 1972. godine pod imenom Alen. Već dvije godine australska policija pokušava dokazati njegovu povezanost s terorizmom, odnosno podršku ISIL-u i vrbovanja za džihad u Siriji.

Za sada su uhićeni samo njegovi suradnici i sljedbenici. Tako je prije tri godine uhićen posjetitelj centra Adnan Karabegović. Optužen je za pripremu terorističkog napada. Još jedan mladić bh porijekla iz skupine sljedbenika Haruna Mehičevića uhićen je početkom ovog mjeseca.

Tek punoljetni Harun Čaušević, sa skupinom svojih vršnjaka koji vode porijeklo iz Makedonije i s Kosova, optužen je za pripremu ili planiranje terorističkog napada. Bili su aktivni članovi skupine koja se okupljala u centru El-Furkan.

Sve je više uočljiva povezanost mladića porijeklom iz BiH, Kosova, Makedonije i Sandžaka koji žive u zapadnim zemljama. Prije nekoliko dana iz BiH je protjeran Samir Baltić, zvani Abdulkadir, državljanin Makedonije. Označen je kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Uočeno je da tijekom posjeta raznim vjerskim predavanjima, poput onih u udruženju Feth u Kaknju, Baltić podržava ISIL.

Za to vrijeme tužiteljstva u BiH još raspravljaju kako se efikasnije boriti protiv terorizma. Za neke je relevantan broj tužitelja, a ne prethodni obavještajni i policijski rad.

“Tužiteljstvo BiH je dobilo osam novih tužitelja za terorizam i 15 uposlenih, pet stručnih suradnika, pet istražitelja, među kojima smo i predvidjeli i dva skrivena istražitelja”, kazao je Goran Salihović, glavni državni tužitelj, i tako ovom neopreznom izjavom upozorio sve skupine u kojima se propagira terorizam i nezakoniti odlazak na strana ratišta da mogu očekivati dolazak prikrivenih istražitelja.

Upravo takvu skupinu vjernih, mladih sljedbenika okupio je u Melbourneu Harun Mehičević. Mrzite nevjernike i sustav njihov je moto. Sada se priprema za prelazak u BiH. Zemljište u Ošvama je kupio. Kao i njegov bliski suradnik Yasin Rizvić, koji je trenutno na sirijskom ratištu. Ukratko, oni dolaze./FTV/HMS/

Napomena: Fotografija u naslovu je ilustracija, ali  je skinuta sa jednog od mnoštva FB profila naših  sugrađana koji se ovakvim coverima javno diče.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -