KRŠI IM SE “SVETO” PRAVO NA SEKS BEZ ZAŠTITE: Ukinuti diskriminaciju kod prodaje tablete ellaOne za dan poslije

TUŽBA PROTIV MINISTARSTVA ZDRAVLJA I KOMORE ‘Ukinuti diskriminaciju kod prodaje tablete ellaOne za dan poslije’

Autonomna ženska kuća Zagreb Županijskom je sudu predala tužbu zbog povrede prava na jednako postupanje
Autonomna ženska kuća Zagreb predala je krajem prošlog tjedna Županijskom sudu u Zagrebu tužbu protiv Ministarstva zdravlja i Hrvatske ljekarničke komore zbog povrede prava na jednako postupanje s obzirom na spol i dob pri izdavanju bezreceptne “tablete za dan poslije” ellaOne. Od suda traže da odmah zabrani takvu praksu, odnosno daljnju diskriminaciju.

Sporna ograničenja

– Hrvatska ljekarnička komora donijela je Protokol kojim se od žena koje kupuju lijek traži da ljekarniku otkrije niz dodatnih informacija o svojem seksualnom ponašanju, zabranjuje se prodaja maloljetnicima bez pratnje roditelja te se tableta prodaje isključivo za vlastitu upotrebu. Ministarstvo zdravlja je donijelo naputak kojim je taj Protokol proglasilo obvezatnim. Na taj su način ograničili izdavanje lijeka ellaOne suprotno pravnoobvezujućoj odluci Europske komisije i time omogućili diskriminaciju – kaže Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica AŽKZ-a. Tužba je sastavljena na 12 stranica i vrlo se detaljno poziva na direktive Europske unije koje su u dokumentima Ljekarničke komore i Ministarstva zdravlja prekršene.
– Budući da se ovdje radi o diskriminaciji, sud tužbu treba rješavati po hitnom postupku. No, nadamo se da će Ministarstvo zdravlja prepoznati potrebu usklađivanja s odlukama EU i reagirati odmah, bez čekanja sudske presude, da bi ukinulo diskriminaciju i učinilo ellaOne doista bezreceptnim lijekom izjednačenim s ostalim bezreceptnim lijekovima – kaže S. Bezbradica Jelavić.
Podsjetimo, Europska komisija donijela je, na prijedlog Europske agencije za lijekove, odluku kojom hitni kontraceptiv ellaOne, poznat kao “tableta za dan poslije”, u svim državama članicama EU postaje lijek koji se kupuje bez recepta.

Sprečavanje začeća

Iznimka su države koje od ranije nacionalnim zakonodavstvom propisuju da se kontraceptivi mogu kupovati samo uz recept.
U EU takvu odredbu imala je samo Mađarska. Krajem travnja u Hrvatskoj su se stekli svi uvjeti te je Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) izvijestila da počinje prodaja ellaOne bez recepta. Lijek inače stoji oko 200 kuna te se do travnja mogao kupiti samo uz recept. Ugledni hrvatski ginekolozi i njihove strukovne udruge tim su povodom izdali vlastite smjernice u kojima su objasnili da ellaOne nije abortivno sredstvo, već djeluje na sprečavanju začeća odgađanjem ovulacije. Ako je do trudnoće već došlo, tableta neće imati nikakvog učinka – ne može prekinuti trudnoću ni naštetiti plodu.

Pratnja roditelja

Unatoč tome, Hrvatska ljekarnička komora odmah je objavila posebni Protokol kojim nalaže ljekarnicima da tabletu smiju prodati isključivo ženama za vlastitu upotrebu (ne može je, primjerice, kupiti partner), maloljetnicama je ne smiju prodati ako nisu u pratnji roditelja (iako nema nikakvog zakonskog uporišta za ograničavanje prodaje bezreceptnog lijeka s obzirom na dob), a odrasle žene moraju odgovoriti na niz pitanja o seksualnom ponašanju prije nego što im prodaju tabletu. O prodaji pak moraju obavijestiti i ženina liječnika.
Ministar zdravlja Siniša Varga nikada nam se nije očitovao zbog čega je Protokol odmah proglasio obvezatnim i na kojim je zakonskim osnovama Protokol donesen. Ni sada nije imao komentar na upravo podnesenu tužbu.