Published On: Sri, pro 10th, 2014

BORJANA KRIŠTO: Slijedi kostituiranje vlasti od županija prema razini BiH

Novoizabrana prva zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) Borjana Krišto izjavila je danas nakon konstituirajuće sjednice tog doma da su HDZBiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) jedini apsolutni pobjednik unutar svog naroda.

Stoga, dodaje Krišto, imamo odgovornost prema hrvatskom narodu, ali i drugim narodima i građanima te je najavila da će HDZBiH kao odgovorna stranka učiniti sve da budu zastupljeni kada je u pitanju i zakonodavna i izvršna vlast u Bosni i Hercegovini.

Naglašava da problemi u funkcioniranju ovog doma uvijek mogu postojati, ali je stava da ih stvaraju ljudi i političke opcije te je podsjetila da su HDZBiH i stranke okupljene oko HNS-a uvijek bile dio rješenja, a ne problema što će činiti i sada kada je u pitanju i formiranje vlasti i budući procesi koji se tiču BiH, njene budućnosti i njenog euroatlantskog puta.

Na pitanje je li jasno koliko će delegata HDZ imati u Domu naroda PSBiH, Krišto kaže da je jasno da je HDZ pobjednik u svim županijskim skupštinama te imaju dvotrećinsku većinu u Domu naroda, ali je naglasila da sada slijedi formiranje vlasti od županija do razine države jer to nalažu izborna procedura i ustavna rješenja.

Kazala je i da je počašćena izravnim izborom u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i dodala da ne razmišlja o preuzimanju funkcije u izvršnoj vlasti