KRIŠTO O IZBORNOM ZAKONU: Učiniti sve da izbjegnemo intervencije i nametanja rješenja

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je nakon sastanka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, premijerima Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i Nizozemske Markom Rutteom izrazila optimizam i uvjerenje u vrijeme do sastanka Europskog vijeća u ožujku, te da će BiH dobiti točan početak otvaranja pregovora.

– Uvjerena sam da će to biti na temelju našeg rada i odgovornosti, uvjerena da put u EU nije lak, ali da ćemo dijalogom, opredjeljenjem, usmjerenosti, našom posvećenosti ka ostvarenju našeg najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja doći na ovakav način – kazala je Krišto.

Zahvalivši izaslanstvu EU “prijateljima BiH”, istaknula je da “budućnost BiH ovisi, prije svega, isključivo o našoj sposobnosti, našoj predanosti i našoj odgovornosti da pronalazimo održiva i trajna rješenja, prije svega zbog svih nas u BiH, a onda i na putu ispunjavanja uvjeta prilikom pristupanja u EU”.

Krišto je uputila riječi zahvale predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, kao i premijeru Kraljevine Nizozemske Marku Rutteu na potpori i dosadašnjoj podršci koju su pružali BiH na njenom europskom putu.

– Očekujem da potpora vaših zemalja u ovom trenutku, koji je bitan za sve nas u BiH, neće izostati ni početkom ožujka. Nazočnost ovog današnjeg visokog izaslanstva svjedoči o važnosti događaja u BiH i potpore koju imamo među našim europskim partnerima – kazala je Krišto.

Dodala je da je goste informirala o tome što je Vijeće ministara BiH uradilo u proteklom periodu.

– Bili smo fokusirani i predani radu na ispunjavanju osam plus jedan uvjeta i 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije. Sve ono što smo uradili, što je prepoznato kao naš trud i rad, je rezultat političkog dijaloga, kompromisa i razumijevanja. To je princip rada i funkcioniranja Vijeća ministara BiH – navela je Krišto.

Informirala je goste i o tome da je Vijeće ministara uputilo u Parlamentarnu skupštinu BiH 13 prijedloga zakona, od kojih je šest usvojeno u PSBiH. Dodala je da sada rade na izradi drugih zakonskih prijedloga i akata.

Osvrnula se i na novi EU plan rasta za zemlje regije, uključujući i BiH.

– Da bi implementirali ovaj novi paket EU plana rasta za zemlje zapadnog Balkana, imali smo obveze da usvojimo naš program reformi, dostavimo ga Europskoj komisiji i da imenujemo tim za implementaciju ovog paketa rasta. Imenovali smo tim i krajem ovog tjedna, ja kao predsjedateljica, imam obvezu da sazovem konstituirajuću sjednicu ovog tima i da odgovorno nastavimo na implementaciji ovog paketa rasta – kazala je predsjedateljica Vijeća ministara BiH.

Napomenula je da očekuje vrlo skoro da usvoje i plan ekonomskih reformi za 2024. – 2026. godinu.

Izborni zakon

Navela je da intenzivno rade na promjenama izbornog zakonodavstva BiH, koje se radi i kroz radne skupine, a i na razini političkih lidera se usuglašavaju stavovi.

– Istaknula bih odlučnost i predanost političkih lidera u BiH na rješavanju svih ovih pitanja, posebno izbornog zakonodavstva, kroz institucije, odnosno domaća rješenja, jer je to i preduvjet za osiguranje stabilnosti, sigurnosti, prosperiteta pa i europskog puta BiH. Očekujemo od Europske unije, kao našeg ključnog partnera, da nastavi poticati ove procese koji će nas dovesti do unutarnjeg dijaloga i konsenzusa – kazala je Krišto.

Istaknula je kako “apsolutno trebamo činiti sve da izbjegnemo intervencije i nametanja rješenja od strane međunarodne zajednice, koje bi mogle narušiti određene odnose, kako unutar same koalicije, tako i funkcioniranja institucija BiH, odnosno njihovog rada”.

Proračun

Krišto je rekla da su također fokusirani na donošenje proračuna za institucije BiH za 2024. godinu.

– Nadam se da ćemo vrlo brzo imati prijedlog proračuna institucija za 2024. godinu, što je pretpostavka i za normalno funkcioniranje institucija, a i za provođenje svih ovih nužnih reformi o kojima smo govorili. Uz proračun želim naglasiti i aktivnosti koje radimo na drugim pitanjima, koje su naša obveza na europskom putu – kazala je Krišto.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Vlade Kraljevine Nizozemske Mark Rutte, koji borave u radnoj posjeti BiH, susreli su se danas i s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom s kojim su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Von der Leyen, Rutte i Plenković razgovarali su danas i s članovima Vijeća ministara BiH, a sastanku s članovima Predsjedništva BiH nije prisustvovao premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Održan je i sastanak s članovima Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Planiran je i sastanak s predstavnicima civilnog društva.

Cilj posjete BiH je, kako je ranije objavljeno, potaknuti vodstvo BiH na poduzimanje dodatnih koraka s ciljem otvaranja pristupnih pregovora u ožujku ove godine.