Petak, 21 lipnja, 2024

Krišto: Daytonska BiH neodrživa

Must Read

Kroz reformu Ustava i Izbornog zakona BiH mora se osigurati jednakopravnost hrvatskog s druga dva naroda u BiH, odnosno onemogućiti da jedan narod bira drugome predstavnike u Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Izjavila je to potpredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Domu naroda Parlamenta BiH Borjanom Krišto u intervjuu za Večernji list.

-Najvažnije pitanje za BiH su ustavna i reforma izbornog zakonodavstva. Daytonski sporazum, kao okvir u kojem funkcionira BiH, nepravedno je i neodrživo rješenje prema kojem se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i uz sve to sadrži diskriminirajuće odredbe prema odluci Europskog suda u Strasbourgu, kazala je Krišto.

Kroz izmjenu Izbornog zakona, dodala je, mora se osigurati provedba odluka Europskog suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH za Mostar te drugih odluka Ustavnog suda.

I na prošlim općim izborima u BiH, 2010., podsjetila je, pogažena je volja hrvatskoga naroda. Tada je drugi put većinskim bošnjačkim glasovima onemogućen izbor legitimnog hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH.

-Zanemarena je hrvatska izborna volja. Svi znamo kako je i na koji način formirana vlast na federalnoj razini. Time je najveća šteta počinjena BiH, toga bi trebali biti svjesni svi politički predstavnici i međunarodna zajednica. Takve se stvari u budućnosti, zbog opstojnosti BiH, ne smiju događati, rekla je Krišto, koja je na prošlim izborima bila u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva.

Govoreći o ustavnoj reformi, naglasila je kako među konstitutivnim narodima u BiH treba vladati potpuna ustavna jednakopravnost, tj. BiH treba biti decentralizirana država s četiri federalne jedinice i jedinicama lokalne uprave i samouprave.

Nije, pak, odbacila mogućnost uspostavljanja nove notorne političke ”platforme” nakon predstojećih izbora.

-U ovako uređenoj BiH sve je moguće. Znamo što se dogodilo na posljednjim općim izborima. Sjetimo se skupine stranaka u Federaciji BiH koje su kroz gaženje izborne volje hrvatskog naroda i pokušaja ukidanja Doma naroda Parlamenta FBiH dovele do uspostavljanja neustavne, nezakonite i za hrvatski narod neprihvatljive vlasti u FBiH. Hrvati za tako nešto imaju odgovor u svom hrvatskom izboru, rekla je.
Zbog toga je za normalno funkcioniranje države potreban novi Izborni zakon, između ostaloga i zbog toga da Hrvati u BiH ne bi više razmišljali hoće li biti preglasani.

-U budućnosti u BiH nijedan narod neće moći birati drugom narodu predstavnike u Dom naroda, ni člana Predsjedništva BiH. HDZ BiH je u Parlamentu pokrenuo proceduru izmjena Izbornog zakona i zbog Mostara kako on više ne bi bio grad slučaj jer je za Mostar bilo i previše prijelaznih rješenja, a i zbog naše opredijeljenosti za provedbu odluka Ustavnog suda BiH. Nakon izbora, HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a će se u potpunosti posvetiti reformi Izbornog zakona, kazala je Krišto.

Naglasila je i kako BiH može opstati jedino kao decentralizirana država s tri jednakopravna naroda.

-Danas ne bismo uopće trebali uvjeravati ili podsjećati bilo koga da je ‘ovo naša zemlja’. Svi trebaju znati da je ona to bila, da to jest i da će to biti, ali samo ako je hrvatski narod u njoj jednakopravan, slobodan i suveren. BiH nema budućnosti bez hrvatskog naroda. To svi konačno trebaju shvatiti, izjavila je Krišto u intervjuu za Večernji list.
R.I.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ŠTA ĆEŠ KOJEG VRAGA U PAKISTANU? Rulja izvukla turista iz policije. Spalila ga na ulici

Rulja u Pakistanu je izvukla turista optuženog za bogohuljenje iz policijske postaje i ubila. Gomila se okupila ispred postaje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -