Subota, 25 svibnja, 2024

Kralj Felipe u božićnoj poruci pozvao na kompromis u Kataloniji

Must Read

Kralj Felipe VI iskoristio je svoju tradicionalnu božićnu poruku u nedjelju navečer kako bi pozvao novoizabrani katalonski parlament da odustane od novih poteza ka secesiji od Španije, prenosi Fena. 

– Put naprijed ne može nas ponovo voditi ka konfrontaciji ili ekskluzivitetu koji, kako i sami znamo, samo stvaraju neslogu, nesklad i ljutnju – izjavio je španjolski monarh u govoru koji je prenosila državna televizija.

Kralj se obratio naciji četiri dana nakon što su na regionalnim izbporima u Kataloniji separatističke stranke ponovo došle na vlast. Španski premijer Mariano Rajoy raspustio je raniji saziv parlamenta koji je glasao u listopadu da proglasi Kataloniju neovisnom republikom, ali su njegove nade u poraz separatista propale nakon regionalnih izbora.

– Ova 2017. u Španiji je bila, bez sumnje, teška godina za našu zajednicu, godina koja je, iznad svega, bila obilježena situacijom u Kataloniji. Njeni (katalonski) čelnici moraju se suočiti s problemima koji pogađaju sve Katalonce, poštujući njihove razlike i odgovorno djelujući u korist zajedničkog dobra – poručio je Felipe.

Posljednje kraljevo televizijsko obraćanje naciji bilo je 3. listopad, dva dana nakon što je katalonska regionalna vlada usprkosila sudskoj odluci i održala je referendum o secesiji. Kralj je tada žestoko kritikovao katalonsku vladu zbog otvorenog pokazivanja nelojalnosti prema Španjolskoj.

Njegov ton u božićnoj poruci bio je pomirljiviji, kada je priznao da, iako je Španjoslaka izrasla u punopravnu članicu Europske unije, “nije sve bilo uspješno” u posljednjim decenijama.

On je inzistirao na povratku “harmoničnoj koegzistenciji katalonskog društva, u svim njegovim različitostima, tako da te (separatističke) ideje ne dijele obitelji i prijatelje”, prenosi AP. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -