Published On: Sri, sij 14th, 2015

Krak istrage o terorizmu vodi i prema BiH?!

Živko Marjanac, zamjenik ministra odbrane BiH, potvrdio je da su u BiH proizvedeni meci čije su čaure pronađene nakon terorističkog napada u Parizu, a tokom kojeg je ubijeno 10 novinara satiričnog lista “Charlie Hebdo”, te dva policajca.

Nakon ove, sada već i zvanične informacije, stručnjaci kažu da treba pokušati utvrditi na koji način je ta municija izašla iz BiH, te ističu da je moguće da će krak istrage iz Francuske voditi i prema našoj zemlji.

Marjanović je, istovremeno, naglasio da oružja sa tim oznakama ima i u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i tako dalje.

Naoružani do zuba

“Takvo oružje nalazi se maltene u svakom drugom domaćinstvu, po 10 ili 15 komada”, rekao je Marjanac.

On je dodao da je ta municija proizvedena 1986. godine i naglasio da je firma “Igman” Konjic, kada je proizvedeno to oružje, bila u sastavu JNA te da je snabdijevala vojsku od Slovenije do Makedonije.

“Ta municija ostajala je i u Hrvatskoj i svim zemljama, a da ne govorimo koliko je toga izvezeno. I danas se izvozi i u Ameriku i sve zemlje Evrope. Pitanje je odakle je ta municija”, rekao je Marjanac, dodajući da nema odgovornosti Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH što je takva municija korištena u terorističkom napadu.

Ipak, bezbjednosni stručnjaci podsjećaju da je oružje misteriozno nestajalo i iz vojnih skladišta u BiH, ali i da su prije dvije godine petorica bh. državljana uhapšena kod Pariza zbog sumnje da su umiješani u međunarodni šverc oružja. Te događaje, sa masakrom u Parizu, bar zasad niko ne povezuje, ali naši sagovornici ističu da treba biti oprezan.

“Zna se da je kod nas ogromna količina municije bila u opticaju i da je gotovo svaki građanin mogao s njom doći u kontakt. Načina je mnogo na koji je ona mogla da se iznese iz BiH i to je svakako interesantno sa bezbjednosnih aspekata”, kaže Dragomir Jovičić, stručnjak za bezbjednost.

Postoji trag

On je potom potvrdio da je realno očekivati da francuske vlasti i bezbjednosne strukture krak istrage prošire i na BiH.

“Realno je očekivati zato što se zna i godina proizvodnje i ovdje treba da postoji mogućnost da se utvrdi koja godina proizvodnje je distribuisana prema kojim jedinicama. Nekakav trag je postojao”, kaže Jovičić.

Ovdašnja policija, po svemu sudeći, već se prihvatila posla, o čemu svjedoči i potvrda koja nam je stigla iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da je uputila zahtjev policijskim organima Francuske za provjeru informacije koja se do sada provlačila tek po medijima – da su napadači koristili municiju koja je proizvedena u BiH.

“Do sada nismo zaprimili zvaničnu informaciju od nadležnih policijskih i istražnih organa Francuske”, uvjerava Kristina Jozić, v.d. portparola SIPA.

Podsjećanja radi, Šerif (32) i Said Kuaši (34), braća osumnjičena za napad na “Charlie Hebdo”, nakon što su 7. januara izvršili taj masakr, dva dana kasnije su ušli u štampariju  u mjestu Damartin an Goel, predgrađu Pariza, i zarobili taoca. Talac je oslobođen, a teroristi ubijeni.

Šverc i akcije

Međutim, prije nego što su likvidirani, u Parizu je počela nova talačka kriza u jednoj trgovini i to u “režiji” džihadiste Amedija Kulibalija (32), koji je tražio da se braća oslobode, te je ubio četiri taoca, a potom su njega usmrtili specijalci.

Podsjećanja radi, Fransoa Molins, francuski tužilac koji radi na istrazi terorističkog napada u Parizu, rekao je da su teroristi pucali iz kalašnjikova koji su im stigli najvjerovatnije sa Balkana.

Oglasila se i Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u prethodnom sazivu parlamenta BiH, koja je kazala da informacija koju je objavio francuski tužilac nije iznenađujuća.

Inače, prema pojedinim izvorima, milioni komada automatskog oružja iz BiH, Hrvatske i sa Kosova prodavani su klijentima u južnoj Evropi, a sumnja se da je veliki dio završio i u Francuskoj.

U saradnji sa francuskim bezbjednosnim agencijama, pripadnici SIPA su u protekle dvije godine realizovali dvije akcije u kojima su obavljeni pretresi širom BiH zbog krijumčarenja oružja u Francusku.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare