Krajnji rok za izmjene Izbornog zakona je siječanj 2022. godine?

Krajnji rok za izmjene Izbornog zakona je kraj siječnja iduće godine, kako bi se dogovor svih političkih stranaka na vrijeme mogao uputiti u parlamentarnu proceduru, gdje bi trebao biti usvojen do kraja travnja, odnosno prije roka za raspisivanja općih izbora koji bi se trebali održati u oktobru sljedeće godine, prenosi Avaz.

Do sada su održane tri runde pregovora, a tijekom ovog tjedna u BiH bi ponovo trebali doći specijalni američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

I ako se usvoje izmjene Izbornog zakona, potrebna je deblokada institucija, kako bi se u Parlamentu izmjene mogle usvojiti. Iako je član Predsjedništva Milorad Dodik do sada obećao međunarodnim izaslanicima Palmeru, Eichorst i Varhelyi kako će se vratiti u institucije to se do sada nije dogodilo.

Bitno je napomenuti da su oni kao predstavnici međunarodne zajednice samo medijatori ovog procesa, a odluku moraju donijeti političke stranke u BiH.

Postoje četiri ključne izmjene Izbornog zakona koje uključuju implementaciju odluka Europskog suda za ljudska prava odnosno izmjene Ustava BiH, zatim integritet izbora kako bi isti bili transparentniji.

U utorak u Sarajevo dolaze predstavnici OSCE i ODIHR kako bi predvodili rad Interresorne radne grupe. Treći element je način izbora članova Predsjedništva, hoće li on biti direktni ili indirektni. I četvrti element je funkcionalnost FBiH. Do sad smo vidjeli posljedice nefunkcionalnosti, točnije nemogućnost formiranja Vlade tri godine nakon izbora.

Iako se u medijima i javnosti špekulira da bi moglo doći do bojkota izbora, većina aktera je uvjerena da će se oni održati bez obzira na sve.