Published On: Pon, pro 13th, 2021

Krajnji rok za izmjene Izbornog zakona je siječanj 2022. godine?

Krajnji rok za izmjene Izbornog zakona je kraj siječnja iduće godine, kako bi se dogovor svih političkih stranaka na vrijeme mogao uputiti u parlamentarnu proceduru, gdje bi trebao biti usvojen do kraja travnja, odnosno prije roka za raspisivanja općih izbora koji bi se trebali održati u oktobru sljedeće godine, prenosi Avaz.

Do sada su održane tri runde pregovora, a tijekom ovog tjedna u BiH bi ponovo trebali doći specijalni američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

I ako se usvoje izmjene Izbornog zakona, potrebna je deblokada institucija, kako bi se u Parlamentu izmjene mogle usvojiti. Iako je član Predsjedništva Milorad Dodik do sada obećao međunarodnim izaslanicima Palmeru, Eichorst i Varhelyi kako će se vratiti u institucije to se do sada nije dogodilo.

Bitno je napomenuti da su oni kao predstavnici međunarodne zajednice samo medijatori ovog procesa, a odluku moraju donijeti političke stranke u BiH.

Postoje četiri ključne izmjene Izbornog zakona koje uključuju implementaciju odluka Europskog suda za ljudska prava odnosno izmjene Ustava BiH, zatim integritet izbora kako bi isti bili transparentniji.

U utorak u Sarajevo dolaze predstavnici OSCE i ODIHR kako bi predvodili rad Interresorne radne grupe. Treći element je način izbora članova Predsjedništva, hoće li on biti direktni ili indirektni. I četvrti element je funkcionalnost FBiH. Do sad smo vidjeli posljedice nefunkcionalnosti, točnije nemogućnost formiranja Vlade tri godine nakon izbora.

Iako se u medijima i javnosti špekulira da bi moglo doći do bojkota izbora, većina aktera je uvjerena da će se oni održati bez obzira na sve.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mundzuk
Mundzuk
7 mjeseci prije

Daj bože pored onog pakašu kaKira da se nešto uradi.

Izmetbegović
Izmetbegović
7 mjeseci prije

Bla, bla, bla..

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
7 mjeseci prije

A gdje je izmjena odredbe Izbornog zakona po presudi Ljubić- u svezi Doma naroda ? Oli će opet slavni hns i hdz-prespavati i ovu činjenicu snom zimskoga pravednika ?

Mundzuk
Mundzuk
Šta ti kažeš na ovo?  DžafaPatrijot
7 mjeseci prije

Eeeh vrlo moguće.

Anonimacpo
Anonimacpo
Šta ti kažeš na ovo?  DžafaPatrijot
7 mjeseci prije

Kad nema države onda ne trebaju ni zakoni.Svakako od Bih nema ništa .

MujoNeLaže-on je TAKAV!
MujoNeLaže-on je TAKAV!
7 mjeseci prije

dragi einstein, kako ono ti reče za de.bi.le koji uvijek ponavljaju istu grešku ili tako nekako. “dragi” čovke, nađi tu misao einsteina, da više neumorno i drsko iu tupa.sto ne prodaješ maglu hrvatima već tako dugo vremena. koliko smo samo puta čuli dragančetovu šuplju da će se sa isla.mis.tom sigurno riješiti u slijedeća “dva mjeseca”,… a i zadnja bu.da.la zna da još pri potpisivanju dogovora sa ci.ga.nijom od toga već nije bilo ništa. čova, njuko škite!

MujoNeLaže-on je TAKAV!
MujoNeLaže-on je TAKAV!
7 mjeseci prije

sa ba.i.jama, sa amerima, onim uk-klempom i eu se ništa nije SMJELO DALJE pregovarati nakon dogovora o mostarskim izborima!!
jedino im je trebalo reći; JAVITE NAM KAD U POTPUNOSTI ISPUNITE DRUGI DIO DOGOVORA O IZBORNOM ZAKONU jer ćemo tada znati da smo postigli dogovor sa ljudima od obraza, a ne sa varalicama!
NEMAMO O ČEMU DALJE PREGOVARATI, SVE SMO DOGOVORILI U MOSTARU PRED IZBORE, JUST DO IT, BASTARDS!
ovako je krivo.usti ćirilko samoponižavajuće stenjuckao i moljakao osionog is.la.mistič.kog krmka…

graDZani i patriJote merhametli pravo
graDZani i patriJote merhametli pravo
Šta ti kažeš na ovo?  MujoNeLaže-on je TAKAV!
7 mjeseci prije

Bravo za nick!
Sto reče Njegoš:
“Trgovac Ti laže sa osmijehom
žena laže suze prosipljuci
Nitko tako krupno ne laže ko mujage”
Ende.
Nema dalje !

anonimno
anonimno
7 mjeseci prije

Sta ce ti krajnji rok.Jugoslavija = BiH.Slicnost jaje = jaje samo velicina razlicita…