Published On: Sub, ruj 26th, 2020

KOŽUL ZA HMS: Ne čude nas pojačani udari na Hrvate u BiH, ali ozbiljno upozoravaju da se moramo vratiti ideji Herceg-Bosne

Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kazao je kako ga ne čudi pojačani udari na Hrvate, primarno Bakira Izetbegovića, kako bi se skrenuo fokus s afera u koje su uključeni najviši dužnosnici SDA te, pred lokalne izbore, mobiliziralo tzv. probosansko glasačko tijelo. Odgovor na ovakvo djelovanje, kaže Kožul,  mora biti u vraćanju ideji Herceg-Bosne te snažnijoj međužupanijskoj institucionalnoj suradnji-.

Kožul naglašava da smo svjedoci pojačanog političkog pritiska i tenzija koje svakodnevno dolaze od takozvanih probosanskih snaga, predvođenih sa SDA, a uperene su protiv svakog djelovanja hrvatskih političkih predstavnika, bilo da su iz BiH ili Hrvatske.

-Svjedoci smo također svakodnevno pojavi novih političkih afera u koje su uključeni najviši dužnosnici SDA (uglavnom)-bilo da se radi o kriminalu u javnim nabavama, korupciji, nepotizmu ili lažnim diplomama, rekao je Kožul.

Sugovornik HMS-a drži da je izbor vremena za ove pojačane udare na Hrvate u BiH očekivan i ima svoje razloge u barem dvije činjenice.

“Prva je već rečena potreba da se skrene fokus javnosti sa afera, a druga leži u približavanju datuma lokalnih izbora i izborne kampanje. Bez obzira što se radi o lokalnim izborima, važno je stupanj „probosanstva“ i „patriotizma“ dokazivati upravo na Hrvatima. Kako kaže savjetnik Željka Komšića Srbi će kasnije doći na red”, rekao je Kožul.

HDZ-ov parlamentarac pobrojao je tri nedavna postupka predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, koji su izravno usmjereni na pokušaj derogiranja ustavnih prava i diskreditiranja Hrvata kao političkog naroda u BiH.

“Stoga ne čudi kada sporazum iz Mostara, koji se tiče izmjena izbornog zakona na čemu hrvatska strana i inzistira, SDA uvjetuje radikalnim i neostvarivim reformama ustavne strukture BiH. Ne čude ni kvalifikacije HVO i ABiH izrečene od Bakira Izetbegovića. Tužna je i tragična koincidencija da izjava o Armiji RBiH koja je „dosljedno branila BiH i njenu multietničnost, zaustavljala zločine i osvete“ dolazi upravo u danima kada obilježavamo stratišta Grabovice, Uzdola i niz drugih. Ne čudi, također, ni stalna prijetnja „probosanskih snaga“ kloniranjem Željka Komšića na svim razinama”, rekao je Kožul.

Kožul je mišljenja da su ovi postupci upozorenje da se Hrvati u BiH trebaju vratiti ideji i paradigmi Herceg-Bosne.

-Ne čudi, ali ozbiljno upozorava. Upozorava da se Hrvati BiH nužno moraju vratiti ideji i paradigmi Herceg Bosne. Već danas, unutar postojećih ustavnih mogućnosti, snažno i institucionalno surađujući kroz međužupanijske i međuopćinske institucije, rekao je Kožul za HMS.

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH ističe da vjetar u leđa daje političko suglasje unutar HNS-a, kao i trenutno političko suglasje oko položaja Hrvata u BiH unutar Republike Hrvatske.

-Zato taj zajednički glas iz RH i jeste na ovakav način, uz mnogo teških riječi, dočekan u političkom Sarajevu od onih koji uvijek „brane BiH“ od njenih građana koji o BiH misle drugačije, ali misle o BiH unutar njenih ustavnih određenja, istaknuo je Kožul./B. G./HMS/