Published On: Sub, ruj 26th, 2020

Industrijska proizvodnja u BiH u kolovozu pala za 1,4 posto u odnosu na srpanj

Industrijska proizvodnja u BiH u kolovozu je zabilježila pad za 1,4 posto u odnosu na srpanj, te za 6,7 posto u odnosu kolovoz prošle godine.

Za osam mjeseci ove godine (siječanj-kolovoz) industrijska proizvodnja je manja za 8,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u kolovozu je manja za jedan posto u odnosu na srpanj, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,1 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 4,4 posto, energije za 1,7 posto, te kapitalnih proizvoda za 0,9 posto.

U kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja je za 7,5 posto, energije za 8,5 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,5 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda veća za 6,5 posto, koliko i proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Desezonirana industrijska proizvodnja u kolovozu u usporedbi s srpnjem u području vađenje ruda i kamena zabilježila je rast od 1,4 posto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad od 0,3 posto, a u proizvodnji i opskrbi električnom energijom i plinom 1,5 posto.

Industrijska proizvodnja u kolovozu u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, kalendarski prilagođena, bilježi pad u proizvodnji i opskrbi električnom energijom i plinom za 12,5 posto, u području vađenje ruda i kamena za 8,1 posto, te u području prerađivačke industrije za četiri posto./HMS/