Published On: Sat, Jul 16th, 2016

Kovač uz Erdogana: Podržavamo legitimno i demokratski izabranu tursku vlast

HRVATSKA podržava izabranu vlast u Ankari i ističe važnost poštivanja ustavno-pravnog poretka i vladavine prava, izjavio je u subotu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u povodu pokušaja vojnog udara u Turskoj, dodajući da su naši državljani koji žive ili su se zatekli u toj zemlji dobro i na sigurnom.

“Hrvatska podržava legitimno i demokratski izabrane predstavnike državne vlasti i turskih institucija i ističe važnost poštivanja ustavno-pravnog poretka i vladavine prava”, kazao je Kovač.

Šef diplomacije je rekao novinarima da je razgovarao sa svojim turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom i turskim veleposlanikom u Hrvatskoj Ahmetom Tutom i prenio im potporu Hrvatske legitimnim turskim vlastima.

“Turska je naš važan partner, strateški partner u NATO-u i na području jugoistoka Europe gdje se Turska angažirala na stabiliziranju prilika”, dodao je Kovač.

SAD, EU, Japan, Kina i brojne druge zemlje dale su potporu demokratski izabranoj vladi, a i Rusija je ponovila svoju spremnost da se pridruži konstruktivnoj suradnji s legitimnim turskim vodstvom.

Hrvatski državljani u Turskoj su na sigurnome

Naši državljani koji žive ili su se zatekli u Turskoj, nastavio je ministar, “su na sigurnom i nisu ugroženi”.

“Nastavljamo voditi brigu o našim državljanima. To činimo s hrvatskim veleposlanstvom u Ankari i generalnim konzulatom u Istanbulu i mogu vam reći da su naši građani na sigurnom i nisu ugroženi. Mi smo u tu svrhu u ministarstvu i uspostavili krizni stožer koji skrbi o našim državljanima i koji nas informira o tome što se dalje događa u Turskoj”, kazao je ministar.

Potvrdio je da su se brojni hrvatski državljani javili veleposlanstvu i konzulatu te da za sada, prema informacijama s kojima raspolažu, “nema naznaka da je netko ugrožen ili da je na nekom nesigurnom mjestu”.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije u subotu je priopćilo da intenzivno prati situaciju u Turskoj te apelira na državljane RH koji se nalaze u Istanbulu i Ankari da ostanu u svojim domovima ili u hotelima, a za sve daljnje upite da se slobodno obrate Veleposlanstvu RH u Ankari na brojeve +905333034882 i Generalnom konzulatu RH u Istanbulu na +905323089657.

Po riječima ministra Kovača, MVEP će nastaviti informirati javnost o daljnjem razvoju situacije i koordinirati aktivnosti s partnerima u Europskoj uniji i NATO savezu. Hrvatskim državljanima savjetuje da sada ne putuju u Tursku, da malo pričekaju, iako već sada stižu informacije da se stanje smiruje i da će se vrlo brzo uspostaviti javni red.