Published On: Sub, srp 16th, 2016

Znate li o čemu se radi: Erdogana je sinoć spasila stvar koju najviše mrzi

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nikad nije volio tehnologiju, a pogotovo ne društvene mreže, a upravo mu je pametni telefon “iPhone 6” sinoć tokom pokušaja vojnog puča u Turskoj, spasio državu, ali i njega samog.

 

Kako piše regionalni N1, u trenucima totalnog kaosa, kada je CNN Turk bio pod okupacijom pobunjenog dijela vojske, Erdogan je uključio FaceTime App aplikaciju putem koje je pozvao narod da izađe na ulice, i usprotivi se vojnom udaru.

“Prevazići ćemo ovo”, kazao je Erdogan putem CNN Turk televizije. “Izađite na ulice, i odgovorite im.

Oni koji su odgovorni dobit će zasluženu kaznu”, Erdoganove su riječi. Suština je u tome što su pobunjeni dijelovi vojske zauzeli prostorije državne televizije, te je Erdoganu praktično bilo nemoguće da izađe u javnost. Ipak, “iPhone 6”, a naročito društvene mreže – koje on ne voli i koje je često zabranjivao i onemogućavao pristup u Turskoj, sinoć su promijenile tijek vojne pobune koja je završila neuspjehom. Interesantno, turska agencija Anadolija objavila je da su pučisti koristili WhatsApp kao glavni kanal komunikacije u pripremi za pokušaj vojnog udara.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>