Published On: Pon, stu 7th, 2016

KOVAČ: Moramo riješiti položaj Hrvata u BiH koji se osjećaju diskriminirano


O uhićenjima bivših pripadnika HVO-a u Orašju za N1 govorio je bivši minstar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač. Rekao je kako za vrijeme svog ministarskog mandata nije imao konkretnih saznanja da se spremaju moguća uhićenja i da BiH pravosuđe traži hrvatske državljane.
Kovač smatra kako je sada važno da se nastavi proces emancipacije Hrvatske na planu vanjske politke.
– Hrvatska ima obvezu prema BiH jer je Hrvatska jamac sporazuma o miru u BiH. To znači da Hrvatska ima dužnost i obvezu i pravo skrbiti o Hrvatima u BiH i učiniti sve da se ukine pravna nesigurnost koja vlada među Hrvatima u BiH, rekao je Kovač.
– Uvjeren sam da državni vrh čini sve da se zaštite prava Hrvata u BiH. Ja sam dužnost predao 20. listopada i nisam sudjelovao u pripremi posjeta premijera u BiH. Važno je poduzeti sve što je u našoj moći da se upozori na nesigurnost koja vlada među Hrvatima u BiH. Hrvati moraju biti ravnopravni.  Imamo saznanja kako se Turska brine o Bošnjacima u BiH, Srbija i Rusija o Srbima u BiH – tako da je legitimno da Hrvatska brine o Hrvatima, naglasio je Kovač.
– Sada je navažnije da imamo izravan dijalog s vlastima u BiH na svim razinama i mi ćemo se, što se tiče Sabora, u to uključiti. Učinit ćemo što je naš dio posla. Na kolegama u izvršnoj vlasti je da ovo što prije riješe. Moramo riješiti položaj Hrvata koji se osjećaju diskriminiranima i ne osjećaju se ravnopravnima, istaknuo je Kovač.
Na uput spremaju li se optužnice za Mrkonjić Grad i jesu li moguće optužnice za istaknute vojne osobe poput Gotovine, Kotromanovića, Krstičevića, rekao je kako nema o tome nikakvih konkretnih saznanja.
– Zemlja koja najviše može pomoći BiH je Hrvatska koja je članica EU i članica NATO-a. Boljega prijatelja od Hrvatske BiH ne može imati, rekao je Kovač./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>