Published On: Pon, stu 7th, 2016

Europski džihadizam je rođen u BiH!


Bilal Bosnić, kojeg je Sud BiH osudio na sedam godina zatvora, imao je utjecaja na islamiste u Švicarskoj, piše Neue Zuercher Zeitung. List piše o širokorasprostranjenoj mreži islamista koja vuče korijene s Balkana.
„On je posljednji od brojnih spornih propovjednika. Tek od prije nekoliko tjedana on je propovijedao šejk Abdurahman u džamiji An-Nur u Winterthureru. No u srijedu je uhićen i trenutno se nalazi u istražnom zatvoru. Njemu se prebacuje da je pozivao na ubojstvo omraženih. Ipak Abudrahman nije pojedinačni slučaj. On je dio sustava. Još prije ovog Etiopljanina u istoj džamiji propovijedao je imam koji je bio vrlo sporan. Ipak oni su samo dio mreže koja je odgovorna za radikalizaciju uglavnom mladih muslimana”, piše Neue Zuercher Zeitung.
Tragovi vode u BiH
„Mreža je međunarodna i daleko rasprostranjena. Poznato je da postoje veze između ekstremista iz Winterhurera i eksponenata iz Njemačke i Austrije. Jedan drugi trag vodi na Balkan: Bilal Bosnić, propovjednik koji zagovara mržnju iz bosanskohercegovačkog Bužima je imao izravan utjecaj na osobe na islamističkoj sceni u Winterthureru. Ovo proizilazi iz presude Saveznog krivičnog suda u slučaju Sandro V.
Samonazvani „emir”, ujedno osoba koja potencijalno vuče konce na sceni u Winterthuru, trenutno se nalazi u istražnom zatvoru. On nije opovrgnuo povezanost s ekstremistom.
Koliko su često njih dvojica bila u kontaktu i koju vrstu kontakta i razmjene su imali njegov odvjetnik Sandra V. nije želio reći. 44-godišnji Bosnić se radikalizirao tijekom rata u BiH, kada se borio na strani džihadista koji su na Balkan stigli iz Afganistana. Oni su prvi put donijeli radikalni islam u Europu.
Nakon rata je ovaj otac sedmero djece postao vodeći čovjek u BiH koji poziva na džihad. U svojim propovijedima on otvoreno poziva na sveti rat u Siriji i na pristupanje Islamskoj državi. Njegove poruke nisu raširene samo na Balkanu. Bosnić i ostali militantni propovjednici iz regija su proteklih godina nastupali i u švicarskim džamijama.
Istraživanja pokazuju da selefijska mreža s Balkana ima jak utjecaj na one koji simpatiziraju džihad u Švicarskoj. Promatrači smatraju da je posebice Winterthur, sa svojom velikom dijasporom s Balkana, mjesto koje je centar u tom smislu.
U studiji ETH (Swiss Federal Institut of Tehnologie) iz Zuericha iz 2013. se govori o povezanosti regije Njemačke, Švicarske i Balkana sa švicarskim pripadnicima džihadističke scene. Brojne selefijske veze iz jugoistočne Europe su ovdje prisutne, navodi autor studije Lorenzo Vidino. Koliko veliki je bio utjecaj Bosnića na Sandra V. nije jasno. Drugo pitanje je tko je uopće financirao ovog propovjednika.
U Bosnićevom slučaju odgovor na to pitanje nalazimo u posljednoj rečenici presude Državnog tužiteljstva BiH. Prema presudi Bosnić je dobio veliku sumu novca iz arapskih zemalja – ukupno 200.000 dolara.
To Saida Keller-Messahlia iz Foruma za napredni islam uopće ne iznenađuje:
„Arapske zemlje su organizirane u islamsku Svjetsku ligu i rade ruku pod ruku.” One slijede zajednički cilj: širenje konzervativnog i djelomice radikalnog islama. I balkanske džamije u Švicarskoj su povezane sa Saudijskom Arabijom.
„Od jugoslovenskih ratova ova bogata zemlja s Bliskog istoka vodi ofanzivu u Europi. Njena nastojanja su da širi što je više moguće radikalni islam”, kaže Keller-Messahlia”, piše Neue Zuercher Zeitung.
Od Afganistana do BiH
Isti list u dodatnom tekstu pod naslovom „Putevi europskog džihada” piše: „Nakon velike pobjede slijedi smisaona praznina. Tako se dogodilo i u slučaju afganistanskih džihadista 1989. godine nakon povlačenja sovjetskih trupa iz Afganistana. Kada je zajednički neprijatelj nestao domaći gospodari rata su počeli međusobne sukobe. San o prosperitetnoj islamskoj državi na Hindukušu je okončan u kaosu. Tako se mudžahedinima građanski rat na Balkanu između bh. muslimana i Srba početkom devedesetih učinio kao božija intervencija. Islamisti su u ratu u BiH prepoznali ne samo lokalni rat protiv Srba. U njihovim očima je bilo riječi o tome da cjelokupni muslimanski svijet obrane od kršćanstva i cijelog Zapada”, piše NZZ.
„Islamist Maajid Nawaz je u svojoj autobiografiji napisao da je europski džihadizam rođen u Bosni”, piše Neue Zuercher Zeitung.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>