Published On: Sub, ruj 18th, 2021

KORONA USPJELA ŠTO NITKO NIJE: Stvoren je val autentičnog patriotizma prema BIH. Na cijelom teritoriju i među svim generacijama

Koliko puta ste u zadnje dvije godine čuli poruke izvana, iz Europe, “Blago Vama, Ne možemo vjerovati kako vam je dobro, ne daju nam živjeti, ovo je 1984-a, ne daju mi da prošćem ni psa”? Recite iskreno…

  • Koliko pute ste dolazeći iz neke druge zemlje i ulazeći  u BIH odahnuli i kazali “Konačno sloboda” shvaćajući da više niste u policijskoj državi i da više nemaju toliki nadzor nad vama u smislu PCR testova, kontrole kretanja itd?
  • Koliko poznajete slučajeva doseljenih stranaca ili studenata koji zbog restrikcija u načinu života u EU zemljama već dulje vremena žive u BIH ili tu planiraju ostati?
  • Koliko puta ste čuli od početka Korone do danas “Ova država, kakva god da jeste, je trenutno najbolje mjesto na svijetu?” Ili “BIH je trenutno najbolja zemlja  Europi”?

Uza sve njene mane, koje su do neba visoke, uza sav njen povijesni i politički kaos, u sustavu Korona ludila BIH je pokazala najmanje terora nad ljudima.

Istovremeno  pokazala je da međuljudska solidarnost u njoj nikad nije bila potrošena. Bolnice su se izložile, zdravstveni radnici su i umirali zbog nas, određene samokontrole je bilo, no kažnjavanja ljudi, progonjenja kao u drugim zemljama EU, nije.

Broj mrtvih opet nije ništa veći nego u EU zemljama. Neki govore da smo stekli i kolektivni imunitet.

Korona još uvijek ne prolazi, ali ako ikada jeste porastao ugled BIH među stanovnicima EU, to se događa upravo sada.

Ako je ikada porasla svijest u samoj BIH da je slaba država ujedno država slabog represivnog aparata i da to u suštini znači dobra država, onda se to dogodilo sada.

Teško je to bilo zamisliti i teško nam je to shvatiti, no mnogi Europljani BIH promatraju kao posljednji slobodni europski teritorij.

I tu nisu samo anticjepisti.

Naravno da BIH nije slobodna, ona je itekako kolonijalna država koja je tek prošle godine povratila suverenitet nad vlastitim zračnim prostorom, ali slobodrarski duh naroda u njoj, pardon, slobodarski duh sva tri naroda u  njoj, od koji niti jedan ne želi jaku represiju nad sobom i visoko nedostižne autoritete kojima se ne smije pljunuti u lice, Bosni i Hercegovini  jamči  itekakvu sjajnu libertarijansku budućnost, bude li ikada sa sebe skinula breme kolonizatora, izmirila se iznutra nad svojim identitarnim , povijesnim i političkim ranama i ako ikada bude počela samostalno živjeti.

Ovo zadnje je dakle još uvijek utopija, no ovo prvo – patriotizam, više nije. Postoji slika jedne simpatične BIH koju svi jednako volimo. Države koja nije represor nad svojim ljudima. Nije im puno dala al im zato nit ne moralizira.

Na takvoj slici države morala bi se graditi moguća BIH.  Jaso je to i tzv političkim elitama. Bilo kakva represija ovdje bi jako brzo završila neslavno.

s.m l poskok.info

 

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
10 mjeseci prije

Da svaka čast, zato i jesmo numero 1 u Evropi po smrtni slučajevima a 2 u svijetu, ja fine slobode

Duh
Duh
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

Imaj na umu da nam je liječenje covida za quratz.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Duh
10 mjeseci prije

Nije nam samo liječenje za qu.. Nego cjela država za qur.

Hum
Hum
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

Evo ja po kruh pošao a tamo sve mrtvo. Jedva od mrtvih prođoh.. bacaj tv . U stvari kasno je.. end

Tvrle
Tvrle
10 mjeseci prije

Da, sa jedne strane, tj. sa više strana smo najgora zemlja u Evropi, a ispred nas su i mnoge zemlje u Africi i na repu Evrope. To da je tako zbog rata je velika laž. Vjerovali ili ne, bilo bi puno gore da nije bilo rata. Jako puno novca se slilo u BiH zbog rata, pogotovo u Sarajevo. Popaljene su privatne kuće i uglavnom su renovirane, pogotovo bošnjačke, ali u polovini njih niko ne živi, jer ljudi žive u inostranstvu, a samo se formalno vode da žive ovde, a industriju smo sami uništili i to nema veze sa ratom. Fabrike su uništene i daleko od ratne zone.
Sa druge strane, pošto se smanjio dim iz fabrika, prodisali smo. Naši gradovi su mali, zemlja rijetko naseljena. U većini evropskih država imate gradove, koji imaju više stanovnika od čitave BiH. Jedva smo čekali dijasporu da nam donese para. Rodbina, ugostitelji, prodavci, pijace, pumpadžije, policija da naplati kazne, poreski organi, državni aparat. Sve bi to nestalo da nema dijaspore. Pa neka nam donesu i virus, nešto se mora žrtvovati. Kod nas će priroda da riješi ono što ne može medicina. Virus će proći kroz stanovništvo, neko će umrijeti, većina će preživjeti, i muslimani i kristijani i to je to. Onda ćemo prepustiti političarima da se hvale da je to njihova zasluga.

nitkoV
nitkoV
10 mjeseci prije

jebem vas uglavu
ne pšosdtoji čovjek u bih da nevoli zemlju kao takvu
nevoli samo okupatorsku vlast