Published On: Uto, stu 27th, 2018

Korak bliži Velikoj Albaniji, Srbija na nogama

Rama i Haradinaj dogovorili su jučer ukidanje carinskih stopa, roaminga u telekomunikacijama i potpisali još sedam sporazuma na različitim područjima na sjednici dvije vlade održanoj u Peći. Za održavanje zajedničke sjednice dvije vlade kosovska strana je, kako javlja Radio slobodna Europa, izdvojila 128 tisuća eura. Mnoge u Srbiji nije začudio nastup Haradinaja, ali Ramin postupak je došao kao negativno iznenađenje. On je na konferenciji za novinare nakon zajedničke sjednice kazao da se Srbija agresivno ponaša prema Prištini i da ne vidi, kako je rekao, Kosovo kao nezavisnu državu.

“Srbija ne bi trebala koristiti dva lica, jedno s Kosovom i drugo s Albanijom. Ovo je neprihvatljivo. Srbija nije žrtva, Kosovo je žrtva. Albanija i Kosovo će ići ruku pod ruku kao dva ponosna orla“, rekao je albanski premijer.

Rama ja podržao Prištinu i visoke carine na robu iz Srbije, iako je prije samo nekoliko dana rekao da to nije dobra odluka. “Danas je dan za uspostavljanje 100% tarifa sjeveru i 0 % tarifa jugu“, kazao je on.

Rama je istaknuo i da je uspostavljanje povećane carine za 100% na proizvode iz Srbije i BiH “razumljiva politička odluka i odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini“, često i uz “podršku drugih europskih zemalja”.

On je rekao i da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, “nultu stopu poreza” i potpuno ujedinjene carinske poslove. Rama je pozvao Prištinu i Tiranu na uspostavljanje zajedničkog fonda za vanjskopolitičko djelovanje koji bi pomogao integraciji dviju zemalja u Europsku uniju do 2025. godine.

“Drugo, od 1. siječnja Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač, a u bližoj budućnosti i pristup carinskoj uniji. Tko smatra da je to prijetnja, bilo u Beogradu ili Bruxellesu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije”, rekao je Rama.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam smatra da je riječ o očiglednoj provokaciji. “Ovo je samo dublje guranje prsta u oko Srbiji. Prvo su podigli carine na 10%, pa smo mi likovali zbog Interpola, pa su carine podigli na 100 posto, pa je došlo do upada u Kosovsku Mitrovicu i za sada se završava ovom provokacijom kosovskog rukovodstva. Ne čudi me Haradinaj, ali me čudi Edi Rama jer je riječ o državniku koji želi svoju zemlju uvesti u Europsku Uniju. Ovakvu provokaciju od Albanije do sada nismo imali”, navodi Popov za Blic.

On kaže da je zanimljivo čekati kakva će reakcija stići iz EU. “Do sada su bila mlaka, blaga upozorenja, što očigledno potiče albansko rukovodstvo da povlači sve provokativnije poteze koji vode većoj destabilizaciji i udaljavanju od dijaloga. Steče se dojam da je to konačni cilj”, kaže Popov i naglašava da se ovakvim aktivnostima odgađa krajnji rok za postizanje pravno obvezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, koji je bio planiran za početak 2019. godine.

Veleposlanik SAD-a u Srbiji Kyle Scott osudio je Ramin prijedlog o carinama. “Nije prihvatljivo imati diskriminatornu politiku, da u jednom dijelu zemlje imate jednu stopu poreza, a u drugom dijelu drugu”, kazao je Scott.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare