Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Korać: VSTV je otuđeni centar moći, piše strancima, umjesto Parlamentu BiH

Must Read

Član Predsjedništva SDP–a BiH Lidija Korać smatra da Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće /VSTS/, upućivanjem pisma europskom povjereniku za proširenje Štefanu Fileu umjesto zakonodavnim vlastima BiH, pokazuje koliko u BiH postoje otuđeni centri moći koji nemaju dodirnih tačaka sa zakonodavnom vlašću.

“Potpuno je legitimno pravo VSTS-a da uputi pismo Fileu, ali je čudno što nije upućeno pismo zakonodavnim vlastima i institucijama BiH. Sada imamo situaciju da se, kada predstavničko tijelo građana kroz zakone želi promijeniti neka rješenja koja su se u praksi pokazala kao vrlo neefikasna, ne žalimo svom parlamentu, nego stranim institucijama”, rekla je Korać Srni.

Pojašnjavajući zašto se krenulo u tu reformu, Korać je istakla da prema sadašnjem rješenju zakonodavna vlast nema nikakvu nadležnost nad procesom imenovanja nositelja tužiteljskih funkcija, niti ima ikakvu nadležnost za funkcioniranje pravosudnog sustava u cjelini, dok VSTS istovremeno nema nikakvu odgovornost za stanje u pravosuđu.

“Najbolji primjer za to je podatak iz Federacije BiH, gdje je u posljednjih 14 godina podnesena 581 krivična prijava protiv 1.579 osoba s osnovanom sumnjom da je pronevjereno više od tri milijarde KM, i to sredstava poreskih obveznika. Za tih 14 godina, tužiteljstva u FBiH su uzeli u rad svega 40 krivičnih prijava”, rekla je Korać.

Ona je napomenula da rad po krivičnim prijavama ne znači da su te osobe procesuirane ili da je to rezultiralno određenim sudskim presudama.

“Uloga VSTS-a će se i dalje zadržati i ono će i dalje biti nezavisni regulator, ali će podijeliti nadležnost i odgovornost s najvišim zakonodavnim tijelima vlasti u BiH, odnosno parlamentima”, rekla je Korać i naglasila da je to rješenje koje je usklađeno s europskom praksom, i koje i Hrvatska ima u nekoj malo modificiranoj varijanti.

Lidija Korać je u ime SDP-a odbacila navode VSTS-a da se predloženim rješenjima reforma pravosuđa vraća unazad.

“Reforma pravosuđa nije dala željene rezultate, prije svega u obračunu s organiziranim kriminalom i korupcijom, niti u smislu neovisnosti i profesionalnosti. Ne uopćavam nositelje pravosudnih funkcija, međutim, poznati su slučajevi da su za tužitelje imenovani ljudi koji nisu ispunjavali minimum zakonskih uvjeta u pogledu radnog staža u pravosuđu”, rekla je Korać.

VSTS je jučer uputio pismo Fileu povodom nedavnog dogovora SNSD-a i SDP-a o izboru tužitelja u BiH u kojem se navodi da bi provođenje tog dogovora predstavljalo “ozbiljno i flagrantno vraćanje unazad reformskog procesa u oblasti pravosuđa”, jer bi se njime “ugrozila neovisnost tužiteljskog sustava u BiH, koji bi ponovo bio stavljen pod političku kontrolu”.

U sporazumu SNSD-a i SDP-a o programskoj i projektnoj suradnji, usuglašeno je da natječajne procedure kod izbora glavnih tužitelja i dalje provodi VSTS, s tim da tužitelje na svim razinama imenuju zakonodavna tijela, odnosno skupštine i parlamenti, na prijedlog vlada, i to s liste koju utvrdi VSTS.(Srna)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -