Petak, 19 srpnja, 2024

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna traži pritvor za Mlaću i Cikotića

Must Read

Uoči sutrašnjeg nastavka suđenja bošnjačkim političkim i vojnim čelnicima tijekom rata u Bugojnu, Dževadu Mlaći, predsjedniku Ratnog predsjedništva i Selmi Cikotiću, zapovjedniku Operativne grupe Zapad Armije R BiH, predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna ponovno traže određivanje pritvora optuženima, javlja Hrvatski Medijski Servis. Smatraju to višestruko važnim ne samo radi pravičnosti postupka koji bi na taj način bio lišen svakog utjecaja na svjedoke već i radi procesa pomirenja i izgradnje suživota u Bugojnu kojeg ugrožava činjenica da su glavni kreatori i nalogodavci zločina koji uključuje i etničko čišćenje Bugojna i dalje na slobodi.

Napominju da je među članovima udruga okupljenih u Koordinaciju značajan broj svjedoka Tužiteljstva BiH u procesu koji je početkom travnja ove godine započeo pred Sudom BiH zbog zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima, uključujući i nasilna odvođenja iz logora i likvidacije.

-Znajući da su Mlaćo i Cikotić na slobodi te imajući u vidi ogroman utjecaj i političku zaštitu koju su obojica sve ove godine uživali, počevši od SDA, stranke koja ih je predlagala na najviše političke dužnosti do pojedinih međunarodnih predstavnika koji su ih štitili, svjedoke Tužiteljstva u ovom procesu prati osjećaj nelagode i nesigurnosti, ističu u Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna.

Uz taj osjećaj postoji, naglašavaju, i niz, u dosta slučajeva teško dokazivih načina utjecaja na svjedoke, od diskreditiranja svjedoka u samome postupku do pokušaja unošenja nesuglasica među samim žrtvama, ujedno i svjedocima.

-Nas koji smo preživjeli torture logora Armije R BiH u Bugojno zauvijek je povezala patnja uzrokovana različitim oblicima mućenja normalnom ljudskom umu nezamislivim, te osjećamo i najsuptilniji oblik utjecaja s ciljem da se o torturama kroz koje smo prošli šuti, da se istina o logorima Armije R BiH i dalje skriva kao što se godinama i još uvijek skrivaju tijela 15 naših logoraša kojima se nakon nasilnih odvođenja gubi svaki trag. Upravo radi istine i pronalaska lokacija s njihovim posmrtnim ostatcima, važno je preživjele lišiti i najmanjeg utjecaja te im omogućiti da bez imalo straha i nesigurnosti iznesu svoja teška i traumatična svjedočenja. A to mogu samo znajući da su Mlaćo i Cikotić iza rešetaka gdje im je odavno bilo mjesto. I da poput drugih osuđenika Armije R BiH za ratne zločine neće iskoristiti priliku i bijegom izbjeći kaznu nakon presude, u ovom slučaju kaznu koja kasni već 30 godina, stoji u priopćenju Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna.

Određivanje pritvora Mlaći i Cikotiću poslalo bi, smatraju, poruku i pojedincima iz bošnjačkog naroda među kojima je nažalost i veliki broj mladih, da će svaki zločin biti kažnjen, kao i svaka provokacija i pritisak na druge i drugačije s ciljem njihove eliminacije iz Bugojna, u ratu progonom, ubojstvima, logorima i uništavanjem imovine, a danas stalnim provokacijama Hrvata katolika.

-Mladi koji to čine bez sumnje za uzore imaju one koji godinama izbjegavaju pravdu za zločine te bi im, smatramo, korisno bilo poslati poruku da ni jedan zločin kao ni bilo koji oblik iskazivanja mržnje i nacionalne netrpeljivosti, neće ostati nekažnjen, navodi se u priopćenju.

Iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna se nadaju da osim tortura nad hrvatskim logorašima, ubojstava i nasilnih odvođenja, neće ostati nekažnjen ni progon 15 tisuća Hrvata iz Bugojna, ubojstva civila, uništavanje i pljačka imovine u vlasništvu Hrvata.

Jedini je to način, vjeruju, izgradnje trajnog mira i iskrenog suživota u Bugojnu, a prvi korak ka ostvarenje tog cilja pravosuđe BiH ima priliku napraviti već sutra određivanjem pritvora kreatorima i nalogodavcima ratnih zločina nad Hrvatima Bugojna, Dževadu Mlaći i Selmi Cikotiću!/HMS/

- Advertisement -

11 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -