Published On: Pon, srp 16th, 2012

Kontracepcija spašava 250000 života godišnje

Korištenje kontracepcije spašava godišnje više od četvrt milijuna života, bilo zbog izbjegavanja smrti rodilja pri porodu ili nestručnih pobačaja, navodi se u izvješću objavljenom u medicinskom časopisu Lancet.

U 2008. godini 355000 žena umrlo je pri porodu ili zbog ilegalnih pobačaja, navodi se u izvješću u kojem se napominje kako je više od 250000 smrti izbjegnuto te godine jer je upotreba kontracepcije smanjila broj neželjenih trudnoća.

“Kad bi sve žene u zemljama u razvoju koje žele izbjeći trudnoću koristile učinkovite metode kontracepcije, broj smrti rodilja pao bi daljnih 30%”, navodi se u istraživanju, prenosi Hina.

Istraživanje koje je vodio John Cleland s londonske škole za tropsku medicinu objavljeno je uoči londonskog summita o planiranju obitelji koji organizira fondacije Billa i Melinde Gates, a čiji je cilj promovirati prava 120 milijuna žena i djevojaka na pristup stručnoj pomoći u planiranju obitelji.

U radu se ističe da je porast korištenja kontracepcije u svijetu tijekom proteklih 20 godina smanjio broj umrlih rodilja za 40%.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare