Published On: Pet, ruj 17th, 2021

KONAKOVIĆ: “Ponavljam, nije uredu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i druga izaslanstva ove stranke prisustvovali su danas prosvjedima u Goraždu zbog uhićenja Edina Vranja, bivšeg pripadnika FUP -a u Srbiji, te su tom prilikom za N1 razgovarali o aktualnim temama, uključujući odnos s Bosnom i Hercegovinom i kandidatura Bakira Izetbegovića (SDA) za člana Predsjedništva BiH.
Konaković smatra da je potrebno resetirati odnos Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Došli smo do kritične točke gdje Aleksandar Vučić (predsjednik Srbije) vrlo često glumi prijatelja BiH. On je apsolutno najodgovornija osoba za sve što se događa na Balkanu, u Srbiji i manjoj Bosni i Hercegovini. entiteta Republika Srpska. Očigledno je da je on vođa ovog procesa i da nam, dok nam je veliki prijatelj, možda njegovi glasnogovornici Milorad Dodik i Aleksandar Vulin zapravo govore o njegovim pravim namjerama. Mislim da ova naša probosanska strana mora reorganizirati svoje stavove i resetirati odnose sa Srbijom što je prije moguće. “Što bi to značilo, jesu li to neke od najhrabrijih mjera, mislim da jesu, ali ti disonantni tonovi pokazuju koliko su institucije BiH slabe, a koje oni koji sebe nazivaju domoljubima trguju već dva desetljeća zbog osobnih interesa” Konaković smatra.

Naglasio je da će, kad Narod i pravda budu u prilici preuzeti državne institucije, tada, kako kaže, raditi na njihovom jačanju, a ne na trgovanju zapošljavanjem privatnih suradnika.

“Nevjerojatno je da smo danas došli u situaciju da dva ministra i jedna trećina ministara sjede u Vijeću ministara BiH, neka se Sifet Podžić ne ljuti, ali ne može donositi svoje odluke bez pristanka dvojice kolega. Zatim je u raspodjeli institucija sam Bakir Izetbegović ovih dana poslao pismo u kojem pokazuje koliko je prostora dao politici Dragana Čovića i Milorada Dodika, a zapravo je ponosan na to. Ovo je situacija koja potvrđuje slabosti s ove strane Bosne i Hercegovine. Kad dođemo (Narod i pravda op.a.), i brzo ćemo doći u situaciju, pregovarat ćemo na način da zaštitimo institucije, da dobro postavimo ljude i da tamo postavimo najbolje osoblje i taj slučaj Osmana Mehmedagića nikome se ne događa. Taj bi čovjek danas trebao izaći sa svim tim obavještajnim i sigurnosnim podacima o svim namjerama razbijanja naše države, ali naravno da ne može jer nije kapacitetan. Kad preuzmemo, fokus će nam biti na jačanju institucija koje na to mogu odgovoriti, a ne na našim suprugama ”, istaknuo je Konaković.

  • “Bakir Izetbegović posljednji put se kandidirao prije četiri godine, a ja sam samo u posljednje dvije godine prešao 30.000 kilometara. U svakom sam dijelu BiH barem jednom mjesečno, nailazio sam i na Izetbegovića u to vrijeme, ali puno više susrećem ljude koji samo govore o tome što nam je koncept Izetbegovićevog menadžmenta donio na stol. Mislim da je tek sada vidio da sam počeo komunicirati i hodati. Tek sada će čuti odjek ljudi, ne bi me čudilo da uopće ne kandidira jer kada čuje samo stavove ljudi iz svoje stranke, mislim da će se ozbiljno zabrinuti. “Dakle, njegov rejting nakon ove tri godine i činjenica da je Dodiku i Čoviću isporučio sve što je mogao i doveo nas u potpuno obrambeni položaj, mislim da bi bilo šteta da se kandidira”, rekao je Konaković.

 

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Tomba17
Tomba17
1 godina prije

Zzzzz, nebitno pisanje o nebitnim događanjima i izjavama unutarislamskih trzavica

Risovčanin
Risovčanin
1 godina prije

Isto ste stranj(k)e ,samo drugo pakovanje.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Nepobitno je da su i Fahro i Eldo i rejsefendija među najvećim mangupima bošnjačke političke scene ali ovo je samo pokušaj da se dopadnu Zapadu i da se nametnu kao liberalni muslimani a svi znamo da je na Zapadu notorna nestašica liberalnih muslimana i jagma za istim.

I Faro i Eldo i rejsefendija se slažu da ovo nije pošteno ali kad im kažemo “Idemo mijenjati Izborni zakon?” sva trojica skoče kao oprženi i zgarunuto kažu “Ma nismo mi to tako mislili!” …

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

zgranuto, izem ti kineske tastature i kinesku tehniku…

Karakter
Karakter
1 godina prije

Ovaj je veći nacionalista od Bakira.