Published On: Pon, svi 20th, 2013

KONAČAN PAD JAMBA: Mostarski liječnik u drugom krugu postaje novi gradonačelnik Metkovića?

Nakon ovih lokalnih izbora u Metkoviću su definitivno zapuhali novi vjetrovi. U stožer mostovaca došli su i HDZ-ovci, njihov gradonačelnički kandidat, Hranislav Gašpar i predsjednik GO HDZ-a, Nikola Oršulić, priznali su poraz i čestitali Mostu.
Bitka za gradonačelnika Metkovića se nastavlja u drugom krugu u koji ulaze Božo Petrov Most nezavisnih lista i dosadašnji gradonačelnik HSS-ovac, Stipe Gabrić Jambo. Petrov je dobio 46 posto a Jambo trideset posto.
Ovo su prvi izbori nakon 1997. godine na kojima je ozbiljno ugrožena dominacija Stipe Gabrića Jambe, bez obzira na drugi krug.
Nakon informacije da je Most nezavisnih lista pobijedio u Gradskom vijeću osvojivši sa devet mandata natpolovičnu većinu te da će gradonačelnički kandidat Božo Petrov na značajnom prednosti u drugi krug sa aktualnim gradonačelnikom Stipom Gabrićem Jambom, Metković je na nogama.
Članovi i simpatizeri mosta organizirali su defile gradskim ulicama a na lučkom mostu, čije ime zapravo nose zapalili su bengalke. Svojevrsni performans pratili su znatiželjni građani ali i prolaznici, budući je promet u središtu grada doslovno bio zakrčen.
– Prema neslužbenim podacima vodili smo na skorom svim biračkim mjestima. Bili smo blizu magične granice od pedeset posto. Vrlo malo nam je nedostajalo za apsolutno pobjedu ali pred nama je drugi krug, kazao je Božo Petrov zahvalivši biračima na ukazanom povjerenju.
Inače, Božo Petrov je liječnik po struci sa specijalizacijom iz psihijatrije i zaposlen je u Kliničkoj bolnici Mostar.
Na ovim izborima u Metkoviću je izašlo oko 9200 birača od 13731 koliko je upisano u biračke popise. Riječ je o rekordnoj izlaznosti kakva nije zabilježena od devedesetih godina.
Stranačke liste i kandidati SDP HNS i laburista ne prelaze izborni prag u gradu Metkoviću. Prema neslužbenim informacijama Most ima devet vijećnika, Jambo i HSS 5 a HDZ 3.

Potpuni preokret u Metkoviću – nezavisna lista preuzela Gradsko vijeće
Po prvim neslužbenim izbornim rezultatima, u Metkoviću je vlast u Gradskom vijeću osvojio MOST nezavisnih lista sa 9 vijećničkih mandata, javlja portal e-metkovic.com
Iza MOST-a slijedi HSS sa 5 i HDZ sa 3 vijećnička mandata, dok SDP/HNS i HSP nisu uspjeli ući u Gradsko vijeće.
Ovime je MOST-u uspjelo što nikome do sada nije – bez koaliranja s drugim strankama osvojiti vlast iz prvog pokušaja.
Gradonačelnika Metkovića birati će se u 2. krugu, iako je dr. Boži Petrovu ispred MOST-a nedostajalo svega oko 4% da i tu odnese pobjedu u 1. krugu.
Na županijskoj razini u Metkoviću je također apsolutnu pobjedu odnio MOST,te su ušli i u Županijsku skupštinu kao treća politička opcija u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji vjerojatno s 4 svoja vijećnika.
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare