Published On: Ned, kol 18th, 2013

Komšićeve izjave za rubriku vjerovali ili ne

ZVORNIK – Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković rekao je da se posljednjih dana izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Komšića mogu svrstati pod rubriku “vjerovali ili ne”, te naglasio da nikakve nasilne intervencije u BiH ne dolaze u obzir i da Republika Srpska predvođena SNSD-om ima jasne namjere u tom pravcu.

Višković je istaknuo da se Srpska kreće u okvirima Dejtonskog sporazuma, a ako se ukaže prilika da dođe i do samostalnosti, ta prilika će sigurno biti iskorištena. On je rekao da nakon Komšićevih izjava postaje točna teza da je BiH zemlja apsurda.

“Čovjek koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH i koji bi trebalo da predstavlja sve građane BiH drzne se do te mjere da čak priziva neka događanja koja smo mi ovdje preživjeli prije dvadesetak godina. Nikakva oružja, nikakve nasilne intervencije u BiH ne dolaze u obzir”, rekao je Višković danas na konferenciji za novinare SNSD-a u Zvorniku.

On je naglasio da predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik ima ustavna ovlasti i osnovu da brani integritet i suverenitet Republike, te da ne vidi razlog zašto to smeta ljudima iz Federacije BiH koji to odmah tumače na način da Dodik priziva na neku secesiju i nasilno odvajanje.

“Imali ste priliku i vidjeti da Komšić donosi odluku o zabrani redatelju Emiru Kusturici korisštenja vojnih sredstva za snimanje svog filma, a da su ista ta sredstva korištenja kod nekih drugih za iste potrebe”, istaknuo je Višković.

On je podsjetio da zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH već duže vrijeme inzistiraju da svi viškovi neperspektivnog oružanja i opreme budu popisani i stavljeni na raspolaganje, te apelirao da članovi Predsjedništva to što prije urade, da se to proda i unovči. Volje je, smatra Višković, da se od prodaje te imovine koja u skladištima trune i propada nabave jedan ili dva kanadera za gašenje požara.

Višković je istaknuo da je Nebojša Radmanović prije mjesec dana predao mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Komšiću koji je za manje od mjesec dana napravio nekoliko “gafova”, dok Radmanović tijekom svog predsjedavanja nije napravio nijedan.

On je naglasio da u BiH ne postoji “bosanski”, ocijenivši da se tom odrednicom želi poistovijetiti cijela BiH pod nekakvu vrstu jezika koju nitko ne poznaje.Višković je, odgovarajući na pitanja novinara je li politika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića mnogo opasnija od Komšićeve, rekao da Izetbegovićeva politika nije niša novo.

“On je nastavio politiku svog oca i nama je jasna politika i Izetbegovićeva, ali i Komšićeva. Mi, čak, u Republici Srpskoj možemo biti sretni što imaju Bakir ili Komšić, jer da ih nema, trebalo bi ih izmisliti. Oni nas svaki dan podsjećaju u kakvoj državi živimo i šta misle o nama. Svi političari u FBiH žive za dan da dočekaju da nema Srpske, ali možemo im poručiti da taj dan neće dočekati”, poručio je Višković.

On je podsjetio i na izjave Derve Sejdića i Jakoba Fincija koji su za odluke Suda u Strasbourgu jasno i glasno rekli da Dodik i SNSD imaju rješenje njihovog problema, te su zapitali zašto se to rješenje ne primjenjuje.

“Sve ovo o čemu sam govorio je čisto politikantstvo, tako se ne grade BiH, pa ni Republika Srpska. Krajnje je vrijeme da se politika više okrene životnim i gospodarskim pitanjima. Svjedoci ste da Vlada Srpske sa premijerom Željkom Cvijanović na čelu u zadnje vrijeme čini dosta napora da se pomogne gospodarstvu kroz donošenje niza zakona”, naglasio je Višković.

On je dodao da su vlade Republike Srpske koje je predvodio SNSD i njihovi koalicijski partneri samo kroz poticaje u poljoprivredi u posljednjih sedam godina dali više od 500 milijuna KM, a ove godine to je bilo 80 milijuna KM.

“Ima najava iz Vlade Srpske da će Vlada u narednom razdoblju pomoći i jesenju sjetvu kroz plavi dizel. Prema tome, smatramo da ima dosta prečih stvari u BiH i Srpskoj nego da netko poziva na događanja koja nitko u ovoj državi ne želi”, rekao je Višković, koji je i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je za “Oslobođenje” da će svatko kome je stalo do BiH, uključujući i njega samog, uzeti oružje ako Republika Srpska pokuša da se otcijepi.

SRNA


uskrs ephzhb