Published On: Sun, Aug 18th, 2013

Teški zadaci za novog ministra


5388914315210b22f9111a831505550_origBeograd
– Srbiji će u narednom razdoblju biti potrebno jedno kratko zaduživanje, kaže za RTS Mihajlo Crnobrnja i dodaje da to neće biti jeftino.

Profesor na Fakultetu za ekonomiju, financije i administraciju ohrabruje novog ministra financija da nastavi sa započetim ekonomskim mjerama, prije svega s nultom tolerancijom poreznih dužnika.

Mihajlo Crnobrnja ocjenjuje da će za Srbiju biti potrebno jedno kratko zaduživanje, što neće biti baš jeftino, i kaže da bi trebalo obnoviti aranžman sa MMF-om.

Još uvijek nije objavljen ekonomski plan koji će se provoditi u narednom periodu, a među najavljenim mjerama su nulta tolerancija poreznih dužnika, progresivna porezna stopa, rješavanje problema u stečaju, otvaranje tržišta za strane investicije, povratak mladih iz inostanstva.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Mihajlo Crnobrnja kaže da je za ekonomiju države vrlo bitno nastaviti s provođenjem započetih mjera iu tome ohrabruje novog ministra da nastavi s tim, prije svega s nultom tolerancijom poreznih dužnika.

Govoreći o nulta toleranciji poreznih dužnika, Crnobrnja kaže da za to postoje dva razloga. Jedan od razloga je financijski, popunjavanje proračuna, a drugi razlog je što se na taj način Srbija prikazuje kao pravna država, i to pravna država “tamo gdje narodu najviše smeta”.

“Kod nas su porez izbjegavali ne mali, već uglavnom veliki, najveći. Tako da se jednim kamenom ubijaju dvije zvjerke, jedna financijska, popunjavanje proračuna, a druga stvaranje slike da stvarno počinjemo ličimo na pravnu državu, što po meni, na putu za Europsku uniju mnogo znači “, kaže Crnobrnja.

Kako ocjenjuje, Srbiji će u narednom razdoblju biti potrebno zaduživanje, a taj proces, kaže, neće biti jeftin.

“Mi se hvalimo da uspijemo dobijemo jeftine kredite za 2 do 2,5 posto, međutim, to su namjenski krediti za građevinarstvo ili energetiku. Nitko nam neće dati pare za dva posto da popunjavamo proračun. Prema tome, treba biti spreman na to da će to koštati, ali s druge strane, stala bi zemlja ukoliko se to ne bi uradilo “, kaže Crnobrnja.

Crnobrnja smatra da će suradnja u vladi na ključnim reformama biti teška, jer se, između ostalog, spominju mjere kao što je reforma mirovinskog sustava, što je jedan od zahtjeva međunarodnih financijskih institucija, a da je poznato mišljenje koalicijskih partnera o tome.

“Moja pretpostavka je da će teško ići, ministar je vrlo moćan na strani pribavljanja sredstava, na strani trošenja on ima konkurenciju. Tu je zdravstvo, prosvjeta, poljoprivreda, tu su poduzeća u restruktuiranju, koja traže subvencije i niz drugih aktivnosti. Njemu će biti najteže svoje znanje pretoči u odgovarajuću ekonomsku politiku koja će sve zadovoljiti, a sve zadovoljiti u ovakvom sastavu je vrlo, vrlo teško “, kaže Crnobrnja.

Govoreći o mogućem obnavljanju aranžmana sa MMF-om, Crnobrnja smatra da bi aranžman s MMF-om trebalo obnoviti i podsjeća da u ranijem razdoblju do sklapanja aranžmana nije došlo zato što je Srbija odustala.

“Mislim da bi bilo dobro da se napravi taj aranžman iz predostrožnosti i vjerujem da će se stvar pomicati u tom smjeru, međutim opet se pojavljuje činjenica koja se i tada pojavila – a to je zamrzavanje plaća i mirovina. Kako će to ministar uspjeti prodati ovdje, to je teško predvidjeti, sam sigurno neće moći. Ukoliko bude imao podršku dva ključna koalicijska partnera, onda to može provesti “, kaže Crnobrnja.

Prema njegovim riječima, sklapanje aranžmana s MMF-om je važno, prije svega, zbog privlačenja stranih investicija.

“Što god mi djelovali normalnije u svjetskim razmjerima, to je veća atraktivnost za strane investitore. Kad kažem strane investitore, ne mislim na kapitalce koji imaju po stotine milijardi prometa, već mislim na manja poduzeća iz Italije, Austrije, Njemačke, koja ipak gledaju šta se događa od nekog kao što je MMF, svjetski pouzdan pandur, i Europske unija. Ukoliko od njih dobijemo pozitivnije ocjene, utoliko je veća mogućnost da ih privuče investicijski posao u Srbiji “, kaže Crnobrnja.