Published On: Ned, lis 6th, 2013

KOMŠIĆ ŽELJKO, AGILNI DRŽAVNIK: “Ta ću u Brusselu”

”Sastanak u Brusselsu je posljednji pokušaj da se riješi pitanje implementacije presude “Sejdić-Finci” jer onda slijede europski izbori, izbor nove Europske komisije i ne vjerujem da će se u tom razdoblju bilo ko ozbiljno baviti Bosnom i Hercegovinom”, kazao je večeras u Sarajevu novinarima predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Smatra da je osnovna greška u postupku rješavanja ovog važnog pitanja to što se o njemu priča izvan institucIja BiH.

”Parlament BiH je jedino mjesto gdje možete promijeniti Ustav BiH, pa je logično da se razgovara s parlamentarcima. Međutim, vodeći se našom lošom praksom da je sva moć u rukama političkih lidera, a ne u rukama parlamentaraca, Europljani su se odlučili na takav pristup”, rekao je.

Druga stvar, ponovio je, u Brusselsu i na sastancima lidera stranaka u BiH se ne priča o presudi “Sejdić-Finci”.

”To pokazuju i prošlogodišnji prijedlog SDP-a i HDZ-a kao i ovaj čiji su tvorci SDA i HDZ. Iz svega je vidljivo da nije riječ o stavljanju svih građana BiH u isti položaj, već oni, ustvari, pričaju o slučaju Komšić i kako ga izbjeći ubuduće”, pojasnio je.

Komšić smatra da je to potpuno pogrešan put te ističe da bi bilo riješeno i pitanje kolektiviteta da su lideri na vrijeme rješavali presudu “Sejdić-Finci”. Podsjetio je da će uskoro stići i presuda u slučaju Pilav, a koja može vrlo lako u potpunosti urušiti Daytonski koncept BiH.

”U razgovorima u Brusselsu nisam sudjelovao jer sam, prvenstveno, bio u SAD-u, ali i da nisam bio na putu ne bih nazočio sastanku upravo zato što oni ne pričaju o “Sejdić-Finci” nego o slučaju Komšić. Bilo bi besmisleno da tamo sjedim i pljujem sam po sebi. U takvim stvarima uopće neću sudjelovati. Liderima koji su me prozivali što nisam bio u Brusselsu poručujem da lijepo kusaju kašu koju su sami zakuhali dok su bili šefovi kuhinja”, naglasio je.

Dogovor SDP-a i SNSD-a o vojnoj i državnoj imovini smatra besmislenim jer je u međuvremenu stigla presuda Ustavnog suda BiH koja je definirala status imovine.

”O čemu onda pričaju i što dogovaraju? Znam da su potpisali sporazum po kojem principi podjele državne imovine će biti isti kao i oni za vojnu imovinu.

Kada imate presudu Ustavnog suda BiH koja je to već definirala, rekla što je državna imovina, o čemu onda razgovarate? Da derogirate presudu Ustavnog suda? Miloradu Dodiku, naravno, odgovara ova priča, a SDP je sam sebi zabio autogol ovom pričom o državnoj imovini”, mišljenja je Komšić.