Published On: Ned, lis 6th, 2013

Švicarska: Traže da država mjesečno, bezuvjetno, daje 2,500 franaka svakom stanovniku, a direktorima da se plaće ograniče po modelu 1:12

Poprilično zanimljiva inicijativa pokrenuta je u Švicarskoj – organizatori iste najavljuju glasanje o mjeri prema kojoj bi država svakom stanovniku – bezuvjetno – mjesečno isplaćivala 2,500 franaka (oko 2,800 USD, približno 15,500 kuna). Cilj inicijative? Financijska sigurnost populacije.

Organizatori ove progresivne ideje prikupili su nužnih 100,000 potpisa koliko je prema švicarskom zakonu potrebno za referendum. Kulminacija promocije ove kampanje bila je ovog petka kada su kamionom pred zgradu parlamenta u Bernu iskrcali čak 14 tona kovanica od 5 centi, točnije 8 milijuna kovanica, u vrijednosti 400.000 franaka. Simbolično – jedna kovanica za svakog stanovnika Švicarske.

Inicijatori ističu kako bi prema ovom programu svaka odrasla osoba u Švicarskoj od strane države trebala primati 2,500 franaka mjesečno za “pristojan život”, a ako želi zaraditi više, da im se omogući posao na kojem će moći raditi za veću plaću.

Prema švicarskom zakonu referendumi se relativno lako mogu održati. Svake godine ih se održava po nekoliko. U ožujku ove godine Švicarci su na referendumu usvojili jedan od najstriktnijih zakona na svijetu po pitanju kontrole plaća direktora u javnim poduzećima. Drugi referendum po ovom pitanju već je u pripremi za 24. studeni ove godine – tzv. 1:12 inicijativa prema kojoj najviše plaćeni direktor u kompaniji može primati plaću samo do 12 puta veću od najniže plaćenog radnika. Iza inicijative stoji organizacija Mladi Socijalisti. Inicijativa je već izazvala paniku u pojedinim krugovima, Federalno Vijeće već sada najavljuje kako bi ta inicijativa imala snažan negativan utjecaj na švicarsku ekonomiju. Ivan Glasenberg, CEO korporativnog giganta GlencoreXstrata, već je najavio kako će kompanija napustiti Švicarsku ukoliko inicijativa “1:12” prođe ističući kako se radi o “katastrofi”.

Što se tiče inicijative da se svakom stanovniku isplaćuje po 2,500 franaka mjesečno, još nije poznato kada će se glasati o njoj, no “performans” s kamionom kovanica u Bernu svakako je bio uspješan jer su ideju popratili mnogi svjetski mediji. Organizatori tvrde kako je takav program izvediv te kako novca ima dovoljno. Projekt bi koštao oko 200 milijardi CHF godišnje, gotovo jedna trećina od bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Švicarskoj.

advance.hr