Rana predizborna kampanja u BiH se zahuktala pa su medijski zaratili i nekadašnji saveznici, Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija. Dugo vremena su bivši i sadašnji esdepeovci izbjegavali izravnu konfrontaciju, ali to zatišje sada je definitivno iza nas. Najneizvjesniji izbori Procjene govore da će izborna utrka biti najneizvjesnija na većinski bošnjačkim područjima, odnosno prostoru koji dijele […]

" />
Published On: Pon, pro 23rd, 2013

Komšić se uključio u političku borbu sa SDP-om, SDA i SBB

Rana predizborna kampanja u BiH se zahuktala pa su medijski zaratili i nekadašnji saveznici, Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija. Dugo vremena su bivši i sadašnji esdepeovci izbjegavali izravnu konfrontaciju, ali to zatišje sada je definitivno iza nas.

Najneizvjesniji izbori

Procjene govore da će izborna utrka biti najneizvjesnija na većinski bošnjačkim područjima, odnosno prostoru koji dijele stranke koje primarno ciljaju na bošnjačko biračko tijelo. Počelo je sa sukobom SDA i SBB, nastavilo svađom između SDP-a i SDA, a sada je na red došao i verbalni rat na relaciji SDP-Demokratska fronta. Vrlo oštro je čelnik DF-a odgovorio na otrovne strelice koje su prema njemu proteklih dana odaslali Lagumdžija i drugi dužnosnici SDP-a. Komšić je pozvao svoje sadašnje političke protivnike da javno iznesu podatke o svojoj imovini i načinu na koji su je stekli, a isto je, kaže, spreman i sam uraditi. Komšićev „udar“ na Lagumdžijinu imovinu potvrda je da se aktualni član Predsjedništva planira itekako žestoko uključiti u predizbornu kampanju. I nema mnogo izbora, jer s novom strankom se teško može nečemu nadati na izborima ako se bude držao po strani. Ovo je tek početak. U idućim mjesecima sigurno ćemo biti svjedoci novih stranačkih raskola i prelazaka kadrova iz jedne u drugu stranku. Iskustvo govori da će ovi procesi biti najintenzivniji u vrijeme kreiranja lista za izbore. Osim Demokratske fronte, tri velike stranke računaju na bošnjačko biračko tijelo u listopadu 2014. SDP i SDA će, sigurno, iskoristiti pozicije u vlasti kako bi kupili naklonost birača. Marketinške akcije su već počele, što se najbolje vidi na potezima koje povlači Vlada FBiH. Slično je i u županijama, gdje traje borba za ovladavanje resursima preko kojih će se graditi predizborna kampanja.

SBB će profitirati

Najlagodnija je, čini se, pozicija SBB-a koji na brojnim promašajima i aferama aktualne SDP-SDA vlasti može graditi svoju kampanju. Izvjesno je da će SBB samostalno nastupiti na izborima, a za sada nema naznaka da i druge veće probošnjačke stranke razmatraju drugačije opcije. Stvaranjem predizbornih saveza bi do prelaska izbornog praga i ponekog mandata u županijskom, federalnom ili čak državnom Parlamentu mogle doći stranke koje u zadnje vrijeme ne stoje najbolje, poput SBiH, SDU-a ili BPS-a. Situacija nakon izbora će biti znatno drugačija, jer će barem dvije od spomenutih velikih stranaka morati surađivati na formiranju vlasti.

VLM