Published On: Sub, tra 3rd, 2021

Komšić se potrudio i ispisao pet stranica, u odgovoru mu poručili: Ušuti malo

Tvrtko Milović na Facebooku je komentirao Komšićev “non paper” upućen Europskoj uniji, kao i reakciju veleposlanike Kvinte na isti. Objavu prenosimo u cijelosti.

Imao je Željko Komšić daleko većih blamaža od “Non papera” upućenog EU. Ali nikad se nije dogodilo mu netko iz međunarodne zajednice, a pogotovo ne čitava međunarodne zajednica, uzvrati: zaklopi više!

I to isti dan.

Recimo da su stvari počele “Non paperom” ministra vanjskih poslova Hrvatske EU u kojem između ostalog iznosi očekivanja o rješenju akutne krize izbornog zakona u BiH.

Hrvatska je punopravna članica EU pa je sasvim normalno da se kao takva “petlja” u politiku EU ali i u politiku BiH koja želi biti članica EU.

To nije jasno Željku Komšiću koji želi biti član EU ali ne želi da se članice EU petljaju u unutarnja pitanja BiH za što moli EU da se upetlja u unutarnje putanje BiH i zaustavi svoju članicu da se petlja.
Toliko jasno pismo na pet stranica poslao je Komšić u EU.

I kao što rekosmo, odgovor veleposlanika EU je stigao vrlo brzo: ne širi tenzije i radi nešto.

Evo kako je izgledalo luđačko pismo Željka Komšića:

Prvo se žali na prisustvo Rusije u BiH i njihov povećani utjecaj. Ono što Komšić ne zna, i nema mu tko reći, jest da je Rusija jedna od najvažnijih trgovinskih partnera EU, i da su odnosi jako kompleksni. Daleko kompleksniji od toga „zabranite utjecaj Rusima na nas“.

Nakon toga Komšiću smeta što Hrvatska, kao članica EU, ima utjecaj na EU. Slanjem pisma od pet stranica, Komšić očito smatra da bi on, kao nitko i ništa, trebao imati utjecaj na EU.
I ima utjecaj – da mu veleposlanici kvinte odbruse da ušuti već isti dan.

Treće, Komšić se žali na dvije od tri najveće stranke u BiH da preko njih susjedne zemlje utječu na BiH. Zaboravio je reći da je upravo on njihov koalicijski partner. Infantilno je očekivati da će EU određivati političkim strankama kakvu politiku smiju a kakvu ne smiju voditi.

Između ostalog, Komšić se Europskoj uniji žali što Srbi nazivaju institucije BiH „zajedničkim institucijama“. Baš strašno. NATO da bombarduje!

Usput, Komšić očekuje od Europske unije da uvede BiH u NATO. Zna li on išta o ove dvije organizacije!?

U nedostatku dramatike, Komšić se oslanja na laži. Tvrdi da „HDZ i SNSD“ žele etnički čiste izborne jedinice. Ovo je tako zlonamjerna laž da je vjerojatno osnovni motiv što su mu kasnije taj dan veleposlanici poručili da „ne diže tenzije“.

I onda pravi biser: Nakon što se Europskoj uniji žalio na ponašanje Rusije, Hrvatske (kao članice EU), Srbije, HDZ-a i SNSD-a, Komšić je ispalio svoju najveću žalbu – Žalio se na ponašanje Misije Europske unije u BiH!!!

Svi su krivi i svi dijele Bosnu. Samo je on tu da je spasi.

Da zaključi svoj bezobrazluk, Komšić očekuje da EU (umjesto BiH) implementira presude europskih sudova za ljudska prava, ali ne i presudu „Ljubić“ jer je prema pravniku Komšiću ta presuda provedena brisanjem spornih stavki zakona.

Ono što pravnik Komšić ne zna jest da je Ustavni sud naložio izmjene izbornog zakona a njih donosi isključivo Parlament BiH. No to bi već bilo previše za nekog tko je sjedio četiri godine u Parlamentu a nikad se nije javio za riječ…

Komšić traži od EU i da promijeni kompletan politički sistem BiH na način da ona više ne bude ovakva kakva jest nego „građanska“, kakvu on sanja.

Na kraju, Komšić zahtjeva od EU da ukine „narativ“ da je BiH država „dva entiteta i tri naroda“.

I tako, ima toga još ali nije tako smiješno.

Kao najistaknutiji bošnjački nacionalist, Komšić je ovim pismom potvrdio ono što su mnogi diplomati odavno znali – da je upravo on personifikacija problema.

Činjenica da je sa svim veleposlanicima kvinte na gotovo redovnim sastancima, i da su mu upravo oni odbrusili da ušuti, govori da nikakav utjecaj niti dojam nije ostavio na njih. Njegove fantazije o građanskoj BiH i međunarodnoj zajednici koja kroti nevaljale stranke, mijenja zakone i Ustav, uvodi vladavinu prava, disciplinira Rusiju, Hrvatsku, Srbiju, samu sebe, nisu naišle ni na kakvo odobravanje.

U svojoj borbi za nešto, Komšić i njegova SDA ostali su sasvim sami.

Da su bar pročitali pismo Antonyja Blinkena prije ovog dopisa…

Tvrtko Milović l Facebook

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Sda, ovac pod krinkom deflije ! Pravi zet svoje punice.