Published On: Thu, Nov 28th, 2013

KOMŠIĆ: Od dobrovoljaca koji su se borili u tijeku proteklog rata, nitko od njih se nije borio za BiH

S aspekta propisa koji važe u BiH ne postoji nikakva formalna prepreka da se krene s uknjižbom perspektivne vojne imovine onih lokacija koje su Odlukom Predsjedništva BiH proglašene kao perspektivne i treba da služe za korištenje pripadnika Oružanih snaga BiH i Ministarstva obrane, kazao je danas prvi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić prilikom obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH u Rajlovcu.

”Formalno i pravo, Oružane snage su 2010. godine bile spremne za pristupanje u NATO-u. Ali zbog različitih političkih okolnosti koje su tada vladale, a koje su se danas iskomplicirale, naši strani partneri su rekli da je prvo potrebno postići unutrašnji dogovor na razini političkih stranaka”,objasnio je.

Podsjetio je da su članovi Predsjedništva BiH davno uradili svoj dio posla, ali da su svi krivi za ovakvu situaciju. Naglasio je da su predsjednici šest političkih stranaka preuzeli odgovornost da riješe pitanje vojne imovine, kako perspektivne, tako i neperspektivne koja dalje treba da se dijeli.

”U jednom trenutku se pojavilo pitanje državne imovine, koje povlači pitanje OHR-a u BiH. Krenulo se od jedne stvari koju je s pravnog aspekta vrlo jednostavno izvesti, ali koje je dovelo do najkrupnijih pitanja u BiH”,naglasio je Komšić i dodao da “pored domaćih političkih aktera, ovdje nisu nevini ni predstavnici međunarodne zajednice”.
Vezano za demilitarizaciju BiH, Komšić je kazao da bi to bilo odlično, ali da je nemoguće izvesti, jer bi BiH bila jedina država bez vojske.

Na novinarsko pitanje o odlasku bh. državljana na ratište u Siriju Komšić je odgovorio: “Moj stav prema ljudima iz BiH koji idu u Siriju da se bore je vrlo negativan. Jer ako se sjetimo dobrovoljaca koji su se borili u tijeku proteklog rata u BiH, nitko od njih se nije borio za BiH, već za ideologije, religije”.