Published On: Ned, tra 14th, 2013

Komšić: Nikolićeve izjave su prizivanje raspada BiH

SARAJEVO – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pogrešno je shvatio spremnost najviših bosanskohercegovačkih dužnosnika da se s njim sastanu i razgovaraju, ocijenio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić pojašnjavajući u subotu za sarajevski “Dnevni avaz” zbog čega je odustao od planiranog puta u Beograd i susreta sa srbijanskim predsjednikom.
“Nikolić je od početka imao nekoliko izjava koje smo mi u Sarajevu smatrali vrlo neprihvatljivima no ipak smo odlučili da ne reagiramo i ne dižemo tenzije čekajući pravi trenutak za realizaciju bilateralnog susreta. I kada je taj susret dogovoren slijedi, kako je kazao Nikolić, ‘sastanak rukovodstva dvije srpske države'”, podsjetio je Komšić na susret srbijanskog predsjednika i čelnika Republike Srpske prošlog tjedna u Beogradu.
Komšić dodaje kako se ni na to nije reagiralo no ističe kako je nakon Nikolićeva “skandaloznog” govora u Ujedinjenim narodima o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) srbijanski predsjednik u razgovoru s predsjedateljem Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem ponovio izjavu danu u Beogradu navodeći kako je to “namjerno rekao”.
“Bez obzira čime su njegove (Nikolićeve) izjave motivirane, a ima raznih tumačenja, ovo se svugdje u svijetu i diplomaciji blago zove miješanje u unutarnje poslove susjedne zemlje a precizno i u svijetu i na našim prostorima prizivanje raspada susjedne zemlje. O čemu onda i zbog čega razgovarati”, upitao je Komšić.
Konstatirao je i kako iz BiH nikada u Srbiju nije dolazilo nikakvo zlo a iz Srbije u BiH jeste te da zbog te činjenice u Beogradu ne bi smjeli očekivati da se u BiH olako prelazi preko izjava poput Nikolićevih. Komšić ipak očekuje nastavak susreta i razgovora s drugim srbijanskim dužnosnicima s kojima “nema problema”.
Komšić je odbacio tvrdnje svog bošnjačkog kolege iz Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kako je odluku o neodlasku u Beograd donio u ljutnji dodajući kako je sam odavno prestao donositi odluke pod bilo kakvim emocijama.
“Što se suradnje s Izetbegovićem tiče nije nikakva tajna da nas dvojica imamo fundamentalno različite poglede na mnogo važnih političkih stvari”, kazao je Komšić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare