Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

Komšić: Nikolićeve izjave su prizivanje raspada BiH

Must Read

SARAJEVO – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pogrešno je shvatio spremnost najviših bosanskohercegovačkih dužnosnika da se s njim sastanu i razgovaraju, ocijenio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić pojašnjavajući u subotu za sarajevski “Dnevni avaz” zbog čega je odustao od planiranog puta u Beograd i susreta sa srbijanskim predsjednikom.
“Nikolić je od početka imao nekoliko izjava koje smo mi u Sarajevu smatrali vrlo neprihvatljivima no ipak smo odlučili da ne reagiramo i ne dižemo tenzije čekajući pravi trenutak za realizaciju bilateralnog susreta. I kada je taj susret dogovoren slijedi, kako je kazao Nikolić, ‘sastanak rukovodstva dvije srpske države'”, podsjetio je Komšić na susret srbijanskog predsjednika i čelnika Republike Srpske prošlog tjedna u Beogradu.
Komšić dodaje kako se ni na to nije reagiralo no ističe kako je nakon Nikolićeva “skandaloznog” govora u Ujedinjenim narodima o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) srbijanski predsjednik u razgovoru s predsjedateljem Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem ponovio izjavu danu u Beogradu navodeći kako je to “namjerno rekao”.
“Bez obzira čime su njegove (Nikolićeve) izjave motivirane, a ima raznih tumačenja, ovo se svugdje u svijetu i diplomaciji blago zove miješanje u unutarnje poslove susjedne zemlje a precizno i u svijetu i na našim prostorima prizivanje raspada susjedne zemlje. O čemu onda i zbog čega razgovarati”, upitao je Komšić.
Konstatirao je i kako iz BiH nikada u Srbiju nije dolazilo nikakvo zlo a iz Srbije u BiH jeste te da zbog te činjenice u Beogradu ne bi smjeli očekivati da se u BiH olako prelazi preko izjava poput Nikolićevih. Komšić ipak očekuje nastavak susreta i razgovora s drugim srbijanskim dužnosnicima s kojima “nema problema”.
Komšić je odbacio tvrdnje svog bošnjačkog kolege iz Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kako je odluku o neodlasku u Beograd donio u ljutnji dodajući kako je sam odavno prestao donositi odluke pod bilo kakvim emocijama.
“Što se suradnje s Izetbegovićem tiče nije nikakva tajna da nas dvojica imamo fundamentalno različite poglede na mnogo važnih političkih stvari”, kazao je Komšić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -