Published On: Ned, tra 14th, 2013

Brammertz: Strategija za ratne zločine u BiH se sporo provodi

SARAJEVO – Vrlo sam zadovoljan razinom suradnje Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Tribunala i podrškom koju jedni drugima pružamo. Međutim, željeli bismo vidjeti dodatni napredak u istragama i kaznenom gonjenju predmeta druge kategorije koje smo prenijeli Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.
Glavni izazov s kojim se Tužiteljstvo i sudovi Bosne i Hercegovine još uvijek susreću je sporo provođenje nacionalne strategije za ratne zločine. Mi ćemo i dalje pružati potporu kolegama u vezi s tim izazovom – izjavio je za Fenu glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz, uoči dolaska u Sarajevo.
Odgovarajući na pitanje o čemu će razgovarati s predstavnicima pravosudnih organa i državnog vrha u BiH, Brammertz je rekao kako je povod njegovom dolasku priprema izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a i razgovar o tekućim pitanjima od zajedničkog interesa.
– Pitanja o kojima redovito razgovaram s vlastima su suradnja Tribunala i bh.. vlasti, status predmeta koji su u toku pred Tribunalom i podrška predmetima za ratne zločine koji se vode pred nacionalnim sudovima. Sastat ću se is udrugama žrtava u Bosni i Hercegovini – rekao je tužitelj Brammertz.
Kaže da će Izvješće podnijeti-uputiti u svibnju, au lipnju bi trebao govoriti pred Vijećem sigurnosti UN-a.
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz boravit će u Sarajevu od 15. do 17. travnja. Imat će sastanke s članovima Predsjedništva BiH, s predstavnicima Tužiteljstva BiH, predstavnicima udruženja žrtava rata i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.
 
(FENA)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare