Published On: Pet, pro 18th, 2020

KOMENTAR DARKA MRŠIĆA Svi mitraljezi okrenuti prema Mostaru

Komšić: – “Dakle, ja opet mitraljez ovako, a vi opet za cijev – vruću cijev, na drugu stranu.”

Hadžifejzović -“Prema kome je mitraljez okrenut?”

Komšić – “Pa prema ovome što se radi, dole u Mostaru.”

Više od dvije i pol godine protekle su od gore navedenog dijaloga između Komšića i Hadžifejzovića, a sve to vrijeme Komšićev mitraljez je neprestano okrenut prema Mostaru. Mostaru konkretno ali i Mostaru koji simbolizira „politički Mostar“ odnosno sve Hrvate Bosne i Hercegovine, od Orašja do Neuma.

Piše: Darko Mršić

Vruća cijev mitraljeza dodatno se usijava od trenutka kada je postignut dogovor o izborima u Mostaru, ne simboličkom, nego de facto stolnom gradu hrvatskog naroda u BiH. Još isti dan nakon dogovora u Sarajevu se krenulo u potpunu mobilizaciju, političke diverzije i izviđanja. Za ključnu početnu kotu u ostvarenju daljnjih koraka u operaciji „lokalni izbori 2020“ (i mimo Mostara), stratezi bošnjačkog hegemonizma zadali su si Središnje izborno povjerenstvo, kojeg su nezakonito zaposjeli uz pomoć opozicije iz Republike Srpske. SIP kao korisno oruđe sprovođenja izbornih manipulacija odrađivao je posao i u drugim općinama, gdje su redom zakinuti hrvatski i srpski birači i kandidati, no u operaciji „Mostar“ stvorili su preduvjete za dodatne manipulacije već samom odlukom da se izbori u Mostaru provedu kasnije nego u ostalim izbornim jedinicama lokalne samouprave.

Nakon bučnih promjena u Banja Luci i Sarajevu, na radost svih „progresivnih“ faktora, koji su se u međuvremenu već razočarali u „nova lica“, očito puno gora od prethodnih, sva su oruđa okrenuta prema Mostaru. Mobilizirani su „strani plaćenici“ pa si je tako čak i šef izaslanstva EU u BiH, Johann Sattler dozvolio brutalno umiješati u predizbornu kampanju tako što je samo sat vremena prije službenog početka kampanje na tvitteru raju „razveselio“ veselim slikama Irme Baralije s njihove zajedničke kahve. Navodno liberalna Baralija i halal socijaldemokrati s jedne strane, te islamski desničari iz SDA i DF i u slučaju Mostara objedinili su snage kao što to obično biva kada ih motivira njihov jedini kohezivni faktor – prevlada nad hrvatskim narodom u BiH. Tako su „nespojive“ bošnjačke stranke po uzoru na Stolac uspješno dogovorile raspodjelu kandidacijskih lista po izbornim jedinicama u gradu Mostaru i razotkrile sav očaj ali i agresivnost plana koji se sprema za „preuzimanje Mostara“, plana u pripremi kojeg samoprozvane progresivne, liberalne i socijaldemokratske stranke nisu vidjele ni problem da izbornu kampanju protiv „najezde Hrvata“ planiraju na sastancima u prostorijama islamske zajednice, koje je vodio i sam mostarski muftija.

Ipak, plan za Mostar se sprema prvenstveno u Sarajevu, pa su tako posljednjih dana intenzivirana okretanja svih sarajevskih mitraljeza prema Mostaru. Mediji, NGO sektor, pa čak i besramni „neutralni“ međunarodni faktori „na smjene“ šalju više ili manje otvorene poruke podrške bošnjačkim, a one prijeteće hrvatskim strankama. Zaredali su i obilasci terena, pa je Mostar „bez kusura“ posjetio Izetbegović, a Komšić se uz mitraljez pojačao teškim topničarom Čedom Jovanovićem, koji je iz Beograda došao poslati poruku Mostarcima kako je „Mostar najljepši grad u Bosni“. Da ekipi iz Sarajeva akcija u Mostaru ipak ne ide po planu govori činjenica, da su bošnjačke stranke pred same izbore u „bitku“ uvukle i najskupljeg stranog plaćenika, Valentina Inzka, koji je trebao ovladati najmalobrojnijom skupinom, predstavnicima srpske liste za Mostar, a svoj doprinos je namaknuo i Amnesty International čija saraj ekipa je uredno i cjelovito secirala izbornu kampanju HDZ-a BiH i dr. Kordića, dok su očito propustili izborne aktivnosti s druge strane, kampanju punu agresivnih poruka, kampanju u kojoj Amnesty International ne vidi problem što se vodi iz vjerskih objekata, dok se dr. Kordiću predbacuje videospot sniman na njegovom radnom mjestu. Taj isti Amnesty International uz brojne druge organizacije i pojedince koji se navodno bore za ljudska prava u BiH nije smatrao shodnim oglasiti se povodom šovinističke objave srpskog glumca Sergeja Trifunovića s kojom je udario na kandidatkinju Nikolinu Sesar, mladu, obrazovanu hrvatsku povratnicu u Mostar.

Da sarajevski pokušaj ovladavanja Mostara kao uvertira za ovladavanje Federacijom na izborima 2022. neće popustiti sve do zatvaranja izbornih mjesta u nedjelju jasno je i po najavi da su za promatrače na izbornim mjestima u Mostaru prijavljeni čak i Peđa Kojović, Nermin Nikšić i Zukan Helez. Poruka je jasna. Svi sarajevski mitraljezi okrenuti su prema Mostaru. A odgovor? Odgovor je pobjeda, koja je moguća jedino na način da mirnu i dostojanstvenu kampanju hrvatskih stranaka i kandidata građani Mostara okrune u nedjelju plebiscitarnim izlaskom na birališta.

*Darko Mršić je bh. Hrvat s adresom u Ljubljani. Već godinama politički je angažiran u Sloveniji s fokusom na međunarodnu politiku, posebice na odnos Europske unije prema BiH. Komentator je emisije “Faktor” koja se emitira u programu televizije “TV 3” s naglaskom na teme vezane za događanja u bivšoj Jugoslaviji.