Nedjelja, 14 travnja, 2024

Kome smeta naziv “Županija Zapadnohercegovačka” pita kolega Kožul? Pa evo recimo nama..

Must Read

I da pojasnimo: 

Termin kanton je u međunarodnom naročito europskom pravu – federalna jedinica. Termin Županija je ništa.  Ne postoji u međunarodnom pravu.

Zato mi govoriko Kanton ZapadnoHercegovački i nikada županija. Županije osim toga imaju župana. Kako ZHŽ nema župana nije županija. Jel sad jasnije?

Izraz Županija ZapadnoHercegovačka nam je posve ok ako se želi takvim poretkom riječi odati počast pravoslavnoj povijesti Zapadne Hercegovine.

I nemamo ništa protiv tog istočnog poretka  riječi na prostoru ove federalne jedinice koja skupa s južnom RS ,HNŽ , HBŽ , Nikšićem , Novim, Kotorom i Paganijom čini nekadašnje vojvodstvo od Sv. Save.

No čistanski perecijsko-hrvatekski izraz ide obrnuto, ZapadnoHercegovačka Županija.

Npr nije ispravno reči prema U-gramatičarima “Klub studenata Hercegovine” nego “Hercegovski klub”.

A kako u njoj i dalje sjedi sarajli akindžija Zvonko Jurišić, u prostorijama čije stranke se drže Pavelićeve biste, ne znamo kako on reagira na srpsko nazivlje većinske hrvatske županije. On   nekadašnji omladinac Titove omljadine.

Osim tog dajte nam više pojasnite kako čovjek koji živi u Mostaru može biti zastupnik u ZHŽ i zašto policija u ZHŽ ne provjerava lažđna prebivališta? Zbog uposlenih u MO poduzećima koji si trpaju lovu u džepove na putne troškove?

tekst agencijski u sljedbenici:

Federacija Bosne i Hercegovine sastoji se od deset federalnih jedinica; kantona ili županija. Svaka od tih županija ima svoj ustav kao temeljni pravni akt. Jedna od tih deset županija je Županija Zapadnohercegovačka sa sjedištem u Gradu Širokom Brijegu. Čini ju još Grad Ljubuški te dvije općine – Posušje i Grude, piše Hrvatski Medijski Servis.

No, naziv Županije Zapadnohercegovačke često se u mnogim bh. medijima pogrešno navodi kao “Zapadnohercegovačka županija”.

Na ovu praksu koju uporno ponavljaju pojedini mediji upozorio je na sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Vedran Kožul, predsjednik Kluba hrvatskog naroda u navedenom zakonodavnom tijelu (HDZ BiH).

Kožul je pojasnio da mu nije jasno zbog čega mnogi mediji u BiH krivo navode naziv Županije Zapadnohercegovačke te je podsjetio da je županijskim ustavom u članku 4. definiran službeni naziv ove županije. Tako članak 4. glasi: Službeno ime Županije je: Županija Zapadnohercegovačka.

Kožul je navodio i primjere pojedinih medija koji, unatoč tome što službena priopćenja za javnost Vlade ili Skupštine ŽZH sadrže ispravan naziv “Županija Zapadnohercegovačka”, u svojim tekstovima mijenjaju naziv u “Zapadnohercegovačka županija.”

Naglasio je Kožul i da je u neformalnim razgovorima s pojedinim novinarima dobio informaciju da urednici u nekim medijima izričito od novinara zahtijevaju da se koristi naziv “Zapadnohercegovačka županija” te da u nije jasno zbog čega je to tako.

Na koncu svog obraćanja Skupštini ŽZH, Kožul je pozvao medije da počnu koristiti naziv “Županija Zapadnohercegovačka” kako je i propisno Ustavom ŽZH./HMS/

- Advertisement -

12 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

12 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MateCicvara
MateCicvara
1 year ago

Kanton je jača i veća teritorijalno-politička jedinica od županije i upravo Hrvati bi trebali inzistirati na nazivu kantoni a ne županije, zato mi je ponekad smiješno što se teži sve većoj lokalnoj autonomiji a ne znaju se osnove.

Troskok
Troskok
1 year ago

Hrvatima treba nametnuti jedino ispravno rjesenje, kada vec nemogu da se odluče, a to je. DŽEMAT. Herceg bosanski DŽEMAT.

Anonimac
Anonimac
Reply to  Troskok
1 year ago

Prslučaru tebi treba staviti prsluk i dalje znaš šta slijedi ,nema potrebe objašnjavati .
Spasi i sebe i nas .

Anonimac
Anonimac
Reply to  Anonimac
1 year ago

To bi jedino novo bilo na njemu od kad se rodio

Anonimac
Anonimac
Reply to  Anonimac
1 year ago

😂 😂 😂

Josip Broz TiTo🇭🇷
Josip Broz TiTo🇭🇷
Reply to  Troskok
1 year ago

Pokušali ste Srbima nametnuti pa ste dobili kobasijadu u Srebrenici i Potočarima a sljedeči sukob će biti itekako krvav upravo zbog takvih islamističkih okupatorskih provokacija,volio bi da griješim ali no no…..zato dok je vrijeme Iran čeka ovdje baliye nećete imati sreće jer ne znate što vas čeka a nije dobro,nikako!

Troskok
Troskok
Reply to  Josip Broz TiTo🇭🇷
1 year ago

Dobit cemo mi opet ono što želimo. I onda ce to da bude, opet, barem 500 godina, kao i za vrijeme braće Osmanlija. Uvidjeli smo da je teško bez kmetova. Ja sam lično zainteresivan za jedan svoj Begluk u Grudama. Vidimo se uskoro.

Anonimac
Anonimac
Reply to  Troskok
1 year ago

Pa ako tako razmišljaš podveži se gajtanom i kreni prema Grudama. Stavi fes da te prepoznaju pri dočeku. A što Grude znaju sa begovima, to je jebently doček. Nenadyebivo.

Anonimac
Anonimac
Reply to  Troskok
1 year ago

Vakat nametanja je odalamio, kazna je stigla, đemati u arhivu sa vezirom.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 year ago

Ima li iko da doveze malo po.turi.ca sa motorkama,motikama,imamo previše tvornica u HZHB pa nemamo vremena slobodnog…

Anonimac
Anonimac
Reply to  Izmetbegović
1 year ago

Umrijet ćete u svojoj mržnji,mislite na svoju djecu!

Josip Broz TiTo🇭🇷
Josip Broz TiTo🇭🇷
1 year ago

Zašto bi se koristile tuđice u ovom slučaju frankofonski termin kad imamo svoje termine,uhu ugodno i naš stari izraz Županija i ima da tako i ostane jer ova zajednička tvorevina je svakako u procesu crkavanja!

Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -