Published On: Sub, sij 28th, 2023

Kome smeta naziv “Županija Zapadnohercegovačka” pita kolega Kožul? Pa evo recimo nama..

I da pojasnimo: 

Termin kanton je u međunarodnom naročito europskom pravu – federalna jedinica. Termin Županija je ništa.  Ne postoji u međunarodnom pravu.

Zato mi govoriko Kanton ZapadnoHercegovački i nikada županija. Županije osim toga imaju župana. Kako ZHŽ nema župana nije županija. Jel sad jasnije?

Izraz Županija ZapadnoHercegovačka nam je posve ok ako se želi takvim poretkom riječi odati počast pravoslavnoj povijesti Zapadne Hercegovine.

I nemamo ništa protiv tog istočnog poretka  riječi na prostoru ove federalne jedinice koja skupa s južnom RS ,HNŽ , HBŽ , Nikšićem , Novim, Kotorom i Paganijom čini nekadašnje vojvodstvo od Sv. Save.

No čistanski perecijsko-hrvatekski izraz ide obrnuto, ZapadnoHercegovačka Županija.

Npr nije ispravno reči prema U-gramatičarima “Klub studenata Hercegovine” nego “Hercegovski klub”.

A kako u njoj i dalje sjedi sarajli akindžija Zvonko Jurišić, u prostorijama čije stranke se drže Pavelićeve biste, ne znamo kako on reagira na srpsko nazivlje većinske hrvatske županije. On   nekadašnji omladinac Titove omljadine.

Osim tog dajte nam više pojasnite kako čovjek koji živi u Mostaru može biti zastupnik u ZHŽ i zašto policija u ZHŽ ne provjerava lažđna prebivališta? Zbog uposlenih u MO poduzećima koji si trpaju lovu u džepove na putne troškove?

tekst agencijski u sljedbenici:

Federacija Bosne i Hercegovine sastoji se od deset federalnih jedinica; kantona ili županija. Svaka od tih županija ima svoj ustav kao temeljni pravni akt. Jedna od tih deset županija je Županija Zapadnohercegovačka sa sjedištem u Gradu Širokom Brijegu. Čini ju još Grad Ljubuški te dvije općine – Posušje i Grude, piše Hrvatski Medijski Servis.

No, naziv Županije Zapadnohercegovačke često se u mnogim bh. medijima pogrešno navodi kao “Zapadnohercegovačka županija”.

Na ovu praksu koju uporno ponavljaju pojedini mediji upozorio je na sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Vedran Kožul, predsjednik Kluba hrvatskog naroda u navedenom zakonodavnom tijelu (HDZ BiH).

Kožul je pojasnio da mu nije jasno zbog čega mnogi mediji u BiH krivo navode naziv Županije Zapadnohercegovačke te je podsjetio da je županijskim ustavom u članku 4. definiran službeni naziv ove županije. Tako članak 4. glasi: Službeno ime Županije je: Županija Zapadnohercegovačka.

Kožul je navodio i primjere pojedinih medija koji, unatoč tome što službena priopćenja za javnost Vlade ili Skupštine ŽZH sadrže ispravan naziv “Županija Zapadnohercegovačka”, u svojim tekstovima mijenjaju naziv u “Zapadnohercegovačka županija.”

Naglasio je Kožul i da je u neformalnim razgovorima s pojedinim novinarima dobio informaciju da urednici u nekim medijima izričito od novinara zahtijevaju da se koristi naziv “Zapadnohercegovačka županija” te da u nije jasno zbog čega je to tako.

Na koncu svog obraćanja Skupštini ŽZH, Kožul je pozvao medije da počnu koristiti naziv “Županija Zapadnohercegovačka” kako je i propisno Ustavom ŽZH./HMS/

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
MateCicvara
MateCicvara
2 mjeseci prije

Kanton je jača i veća teritorijalno-politička jedinica od županije i upravo Hrvati bi trebali inzistirati na nazivu kantoni a ne županije, zato mi je ponekad smiješno što se teži sve većoj lokalnoj autonomiji a ne znaju se osnove.

Troskok
Troskok
2 mjeseci prije

Hrvatima treba nametnuti jedino ispravno rjesenje, kada vec nemogu da se odluče, a to je. DŽEMAT. Herceg bosanski DŽEMAT.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Troskok
2 mjeseci prije

Prslučaru tebi treba staviti prsluk i dalje znaš šta slijedi ,nema potrebe objašnjavati .
Spasi i sebe i nas .

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

To bi jedino novo bilo na njemu od kad se rodio

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

😂 😂 😂

Josip Broz TiTo🇭🇷
Josip Broz TiTo🇭🇷
Šta ti kažeš na ovo?  Troskok
2 mjeseci prije

Pokušali ste Srbima nametnuti pa ste dobili kobasijadu u Srebrenici i Potočarima a sljedeči sukob će biti itekako krvav upravo zbog takvih islamističkih okupatorskih provokacija,volio bi da griješim ali no no…..zato dok je vrijeme Iran čeka ovdje baliye nećete imati sreće jer ne znate što vas čeka a nije dobro,nikako!

Troskok
Troskok
Šta ti kažeš na ovo?  Josip Broz TiTo🇭🇷
2 mjeseci prije

Dobit cemo mi opet ono što želimo. I onda ce to da bude, opet, barem 500 godina, kao i za vrijeme braće Osmanlija. Uvidjeli smo da je teško bez kmetova. Ja sam lično zainteresivan za jedan svoj Begluk u Grudama. Vidimo se uskoro.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Troskok
2 mjeseci prije

Pa ako tako razmišljaš podveži se gajtanom i kreni prema Grudama. Stavi fes da te prepoznaju pri dočeku. A što Grude znaju sa begovima, to je jebently doček. Nenadyebivo.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Troskok
2 mjeseci prije

Vakat nametanja je odalamio, kazna je stigla, đemati u arhivu sa vezirom.

Izmetbegović
Izmetbegović
2 mjeseci prije

Ima li iko da doveze malo po.turi.ca sa motorkama,motikama,imamo previše tvornica u HZHB pa nemamo vremena slobodnog…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
2 mjeseci prije

Umrijet ćete u svojoj mržnji,mislite na svoju djecu!

Josip Broz TiTo🇭🇷
Josip Broz TiTo🇭🇷
2 mjeseci prije

Zašto bi se koristile tuđice u ovom slučaju frankofonski termin kad imamo svoje termine,uhu ugodno i naš stari izraz Županija i ima da tako i ostane jer ova zajednička tvorevina je svakako u procesu crkavanja!