Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

KOLONIJALIZAM: Banke u BiH gase račune tvrtkama i osobama pod američkim sankcijama

Must Read

Banke s kojima poslujemo nisu u vlasništvu SAD-a, formalno su im vlasnici posve drugi ljudi nepovezani sa USA. No ipak one riskiraju gubitak stotina tisuća naloga zbog služanjskog odnosa prema kolonijalnoj sili USA. Naime, zašto bi neki građanin imao svoj bankovni račun u banci koja se ne služi ekonomskim nego političkim i kolonijalnim logikama. Zašto bi Srbi i Hrvati i Bošnjaci ostali korisnici usluga tih banaka ako imaju izbor naprosto premjestiti svoj kapital u banku koja neće služiti invazivnoj politici USA?

Za osnovatu takvu banku nije potrebno ništa nego prosta odluka. Čak ne nužno ni politička.

Ovo je sjajna prilika za stvaranje jake domaće BH banke. Vidjet ćemo hoće li ju naši poduzetnici znati iskoristiti.

Ako ne budu znali uvijek postoje ruske banke. Valjda je to bio cilj Amerike. Glupe Amerike.

Banke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH počele su gasiti račune pravnim i fizičkim osobama koja se nalaze na crnoj listi Ureda za kontrolu stranih sredstava SAD (OFAC).

Pored humanitarne organizacije kćerke predsjednika RS Gorice Dodik kojoj su prošlog tjedna ugašeni računi zbog sankcija SAD, ovog tjedna računi su ugašeni i njezinoj firmi „Agro voće“, kao i firmi „Global liberty“ čiji suvlasnik je njen brat Igor, dok račun njene najpoznatije firme – restorana „Agape“ u Robnoj kući „Boska“ u Banjaluci koji drži zajedno s Igorovom suprugom Ivanom trenutno nije u blokadi, saznaje Capital.ba.

Prije deset dana ugašen je i račun tvrtke „Inžinjering BN“ čiji vlasnik je bivši predsjednik Boračke organizacije RS Savo Cvjetinović koji je takođe na crnoj listi OFAC-a.

Na crnoj listi SAD nalazi se i velika građevinska kompanija „Integral inženjering“ iz Lakataša kojoj su trenutno aktivni svi računi.

Podsjetimo, vršiteljica dužnosti pomoćnika ministra financija SAD Ana Moris rekla je nedavno da bi se, osim osoba u BiH, pod sankcijama mogle naći i banke koje su otvorile račune političarima ili tvrtkama koje su na crnoj listi SAD.

To je, prema pisanju portala Capital, izazvalo paniku među bankarima koji ne mogu tek tako ugasiti račune fizičkim i pravnim osobama, ali ni dozvoliti da dođu pod udar američkih sankcija koji bi za njih bile pogubne.

Nakon toga, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je sve fizičke osobe da se povedu za njegovim primjerom i dobrovoljno ugase račune kako banke ne bi došle pod udar sankcija. Rješenje za fizičke osobe koje će ostati bez računa u bankama, Dodik vidi u primanju plaće u gotovini ili preko Pošta Srpske.

Mnogi rješenje vide u promjeni vlasnika ili osnivanju nove firme

Prema tumačenju upućenih, primanje plaće preko Pošta Srpske nije moguće, jer je i za to neophodno da fizička osoba ima otvoren tekući račun u nekoj od komercijalnih banaka, a ni primanje plaće u gotovini u ovom trenutku nije moguće. Eventualno rješenje problema može biti izmjena uredbe o gotovinskom plaćanju, ali samo kada su u pitanju fizičke osobe, dok je za firme i organizacije situacija mnogo teža.

„Pravni subjekt bez računa ne može postojati, niti da funkcionirati. To je praktično potvrdila Gorica Dodik koja je na društvenim mrežama objavila da je zbog blokade računa ugašena humanitarna organizacija „Srpska kuća“ na čijem je bila čelu. Ostali s crne liste moraju tražiti rješenje za nastavak funkcioniranja, a mnogi ga vide u promjeni vlasnika kompanije, preregistraciji ili osnivanju nove firme“, objašnjava sugovornik Capitala iz bankarskih krugova.

Čavara pisao Vijeću ministara

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH i dužnosnik HDZ-a BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara u kojem se žali da više ne može primati plaću, jer ga je banka obavijestila da će mu zbog sankcija OFAC-a blokirati račun, a ni jedna druga banka mu ne želi otvoriti račun.

„Sada nemam mogućnost da mjesečnu plaću primam putem računa“, napisao je Čavara, navodeći da se time grubo krše njegova ljudska prava zajamčena Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Capital piše kako situacija nije tako jednostavna, pogotovo kada su u pitanju velike kompanije poput „Integral inženjeringa“, jer eventualna novoregistrirana firma ne bi imala reference, opremu i ostalo što joj je potrebno da konkurira za najveće infrastrukturne objekte u BiH i regiji koje je do sada uspješno dobivala ova kompanija.

„Preregistraciju ili osnivanje nove firme dodatno komplicira to što je većina gospodarskih sudova u RS u štrajku, a bez njih se ništa ne može uraditi“, kaže sugovornik Capitala.

To je potvrdila i ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović koja je rekla medijima da se zatvaranjem računa onemogućava poslovanje i opstanak kompanija, što dalje ima negativne posljedice na ekonomski sustav.

„Pravne osobe u slučaju gašenja računa apsolutno ne mogu funkcionirati. Oni kojima su računi ugašeni se snalaze na razne načine, otvaraju druge firme, ali to nije normalan rad. Te pravne osobe neće moći normalno raditi“, ocijenila je Vidović.

Ona je kao primjer navela upravo „Integral“, ističući da je to najbolja i najveća kompanija u RS koja se bavi izgradnjom puteva i niskogradnjom.

„Oni su također pod sankcijama, i imaju veliki problem, imaju čak kredite međunarodnih institucija, od EBRD-a, Svjetske banke… za velike poslove koje rade, ali eto i njima zatvaraju račune“, rekla je Vidović.

Ovoj kompaniji nisu ugašeni svi računi, ali ako se to dogodi, to će izazvati ogromne probleme.

„Autoputevi RS“ traže instrukciju od EBRD-a

Iz „Autoputeva RS“ navodno su zatražili instrukciju od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o tome kako će oni postupati u vezi sa financiranjem dionice autoputa Pet C koji gradi Integral ukoliko banke ovoj tvrtki blokiraju i ugase račune zbog sankcija OFAC-a.

„Ako EBRD zbog crne liste obustavi financiranje, odnosno plaćanje „Integralu“, nitko ne zna što će se dalje događati, ali sasvim izvjesno je da će doći do blokade i zaustavljanja radova“, kaže sagovornik Capitala, dodajući da „Integral“ zapošljava više od 700 radnika čija egzistencija će biti izravno dovedena u pitanje ako banke ovoj firmi blokiraju račun./HMS/

- Advertisement -

37 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

37 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -