Published On: Fri, Jul 26th, 2013

KOLJAČU S MARJANA SAMO 15 GODINA! “Molio sam Boga da kaže zašto mi je ubio sestru i uništio živote”

SKANDALOZNA PRESUDA: KOLJAČU S MARJANA SAMO 15 GODINA! Blaga kazna suca jer 'nema dokaza da je Selena patila'

Sudac Živaljić je šokiranima u sudnici poručio da presudu mogu kontrolirati samo viši sudovi

SPLIT – Selene Macedo nije patila dok ju je Edi Mišić ubijao.

Zaključak je to suca splitskog Županijskog suda Vladimira Živaljića koji je danas Edija osudio na 15 godina zatvora zbog ubojstva 31-godišnje Meksikanke 22. kolovoza prošle godine. Ediju je izrekao maksimalnu moguću kaznu za djelo „običnog“ ubojstva, a odbio je zahtjev tužiteljice Julijane Stipišić da Mišića proglasi krivim za teško ubojstvo za koje je kazna zatvor u trajanju do četrdeset godina.

Obrazlažući presudu, sudac je pred prepunom sudnicom rekao kako je za djelo teškog ubojstva potrebno dokazati krajnju podmuklost i krajnju okrutnost.

Kako Kaznenim zakonom nije definirano što je to podmuklo, a što okrutno, pri donošenju odluke vodili smo se za sudskom praksom. Podmuklo je ubiti nekoga u snu, podmuklo je baciti planinara s litice. Podmuklo je ubiti nekoga tko u osobu ima povjerenje. No, to u ovom slučaju nije dokazano. Nema dokaza da su Edi i Selene imali ikakav odnos, a kamoli ne odnos povjerenja. S druge strane, nije dokazana ni krajnja okrutnost. Hematom na vratnoj kralježnici upućuje na to da postoji mogućnost da Selene nije bila pri svijesti kada joj je Edi u dva poteza nožem, s ciljem potpunog odsijecanja glave, prerezao vrat.

– Ako nije bila pri svijesti, onda nije ni mogla trpiti fizičke ili psihičke patnje, rekao je sudac Živaljić.

Dodao je da postoje slučajevi u kojima ubojica žrtvu nakon smrti raskomada ili zapali, pa se ipak ne radi o teškom nego o običnom ubojstvu, jer je komadanje ili spaljivanje nastupilo nakon smrti, pa nije bilo patnje.

Sudac kao da je znao da će njegova odluka podići mnogo prašine, jer je okupljenima poručio kako presudu mogu kontrolirati samo viši sudovi.

Kronologija današnjeg donošenja presude

13:55 – Presuda suca Vladimira Živaljića sudnica je dočekala vrlo burno, a Selenin brat Emmanuel Macedo počeo je nakon završetka objave presude nekontrolirano plakati.

– Reagirao je vrlo emotivno, još uvijek je u sudu i možda ćemo morati pozvati liječničku pomoć – rekao je na vratima suda počasni konzul Meksika u Hrvatskoj Marin Bosotina.

Rasplakala se i jedna od Edijevih sestara, no obitelj nije htjela komentirati presudu. Šutke su među prvima napustili sud.

Pravosudni policajci Edija su, s lisicama na rukama i lancima na nogama, vratili u zatvor.

—————————–

Nije dokazana fizička ili psihička patnja Selene, pa je zločin okarakteriziran kao obično ubojstvo.

13:00 – Edi Mišić je proglašen krivim i osuđen je na 15 godina zatvora.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Vladimira Živaljića Mišiću je ujedno produljilo istražni zatvor u kojem je od listopada prošle godine.

Cijelo vrijeme suđenja u raspravnoj dvorani je bio brat ubijene Selene, Emmanuel kojemu je bio omogućen službeni prevoditelj za španjolski jezik.

12:58 – Edi je ušao u sudnicu u pratnji dvojice pravosudnih policajaca, s lisicama na rukama. Pogledom je pozdravio obitelj.

12:51 – U sudnicu je stigao Edijev otac Branko, majka te jedna od sestara. Iščekuje se početak objave presude.

———————————

U isčekivanju današnje presude

Najstravičnija priča s hrvatskog Jadrana danas će napokon dobiti svoj sudski epilog. Jedanaest mjeseci i dva dana nakon što je na splitskom Marjanu svirepo i bez ikakvog poznatog razloga prerezao vrat meksičke turistice Selene Margarit Graciano Macedo (31), 29-godišnji Edi Mišić čut će svoju presudu. Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Julijana Stipišić, koja od početka radi na slučaju, zatražila je suda za Mišića maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina. Tereti ga za teško ubojstvo na osobito okrutan i podmukao način.

Njegov odvjetnik Frane Gorjanc pokušava, pak, dokazati da se radilo o “običnom” ubojstvu, za koje je maksimalna kazna petnaest godina iza rešetaka. Rasprava se na splitskom Županijskom sudu vodila samo oko jednog: je li Selene patila dok je umirala ili je umrla brzom smrću, što bi Ediju mogla biti olakotna okolnost. Brat ubijene Meksikanke Emmanuel Macedo, koji je nazočio svim dosadašnjim ročištima u Splitu, ne može se načuditi takvom pravosuđu.

TUŽITELJICA TRAŽI MAKSIMALNIH 40 GODINA ZATVORA ZA EDIJA MIŠIĆA Monstrum nije micao pogled s nje dok je govorila

– Zar je uopće pitanje je li moja sestra patila?! Pa ubijena je! – rekao nam je jučer, netom nakon što su izrečene završne riječi tužiteljstva i obrane.

INFOGRAFIKA: Dan kada je Edi Mišić (28) ubio Selene Macedo (30)

Tijekom brzog sudskog postupka Edi nije rekao gotovo ni riječi. Nije se branio, niti objasnio kako je ubio Selenu. Njezina brata to posebno boli.

– Bilo je trenutaka kada sam u sebi govorio Ediju: molim te, reci nešto. Nikada nismo saznali zašto je to učinio, zašto je u jednom trenutku uništio naše putovanje, naše ljetovanje, naše živote. Nije lako biti ovdje nakon svega, ali osjećam da me moja sestra gleda. Sa mnom je u sudnici.

Emmanuel ne dvoji, maksimalna kazna od 40 godina za Edija bi bila jedina pravedna. Ali samo zato što u Hrvatskoj ne postoji viša.

– U Meksiku bi sigurno dobio puno višu kaznu. Volio bih da provede cijeli život u zatvoru, ali znam da to kod vas nije moguće.

Nema veze, ionako mi ništa ne može vratiti Selenu – smireno, ali tužno ispričao je Emmanuel.

Selene Macedo nestala je na Marjanu 22. kolovoza, nešto iza 17 sati. Rastala se s bratom – on je otišao u hotel, a ona se nastavila šetati. Divila se ljepotama Marjana i pogledu na Jadransko more. Poželjela je napraviti nekoliko fotografija. Kada ni nakon nekoliko sati kasnije nije došla u hotel, Emmanuel se zabrinuo. Alarmirao je policiju, a oni gorske spasitelje. U jednom je trenutku više od 200 ljudi, uz pomoć pasa i helikoptera, češljalo svaki pedalj Marjana.

‘OVO MI JE NAJGORI SLUČAJ U 20 GODINA: SELENI JE NOŽEM PRESJEČEN VRAT, A JOŠ JU JE I DAVIO’ Vještakinja na suđenju

Iz sata u sat potraga je bila sve grozničavija, a nitko se nije usudio naglas reći ono su svi mislili. Selena neće biti pronađena, barem ne živa. Postalo je to jasnije kada su pronađeni njezina japanka i šešir, a na tlu uočeni tragovi žestoke borbe.

A onda su se, tri dana nakon nestanka, obistinile najcrnje slutnje. Ispod vrha Telegrin službeni je pas nanjušio nešto. Tijelo nesretne Meksikanke pronađeno je u plitkom grobu, zatrpano granjem i raslinjem.

Bila je dijelom razodjevena, ruku zavezanih selotejpom. Preko usta imala je ljepljivu traku. Vrat joj je bio prerezan, a po rezu se vidjelo da je napravljen takvom snagom kao da je ubojica Meksikanki htio odrezati glavu.

U Splićane se uvukao tihi, neobjašnjiv strah. Omiljeno šetalište i izletište posve je opustjelo, a nekolicina hrabrijih Marjanom je šetala u grupama. Svatko je sumnjao na svakoga.

OTKRIVAMO Ovo su slike koje je Selena snimila svojim fotoaparatom samo trenutke pred svoju smrt!

Gradom su kolale najrazličitije priče, od onih kako je za Selenom došao bivši dečko kako bi ju ubio, do najfantastičnijih teorija o tome kako način ubojstva upućuje na ritualno, sektaško ubojstvo. Vodeći splitski kriminalisti formirali su specijalnu istražnu grupu.

Na slučaju se radilo danonoćno, uz suradnju policijskih snaga iz drugih zemalja. Na Seleninu tijelu pronađen je ubojičin DNK, no nije ga bilo u bazi podataka.

Spominjali su se meksički narkokarteli, ubojstvo se dovodilo u vezu sa svim i svačim, ali nitko nije mogao ni naslutiti da iza krvavog zločina stoji miran 29-godišnjak, povučeni sportaš, kvartovski dečko iz Splita 3, Edi Mišić.

Uhićen je 3. listopada. Mjesec i pol dana ubojica je najnormalnije živio u stanu sa svojom obitelji. Kada je u medijima objavljena fotografija dresa NK Milan s natpisom REK_I, koja je referirala na Reksija, psa Edijeve rodbine u Bosni, otac ga je pitao ima li veze s time. Hladnokrvno mu je odgovorio: Ne. Određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Unatoč svim policijskim ispitivačkim taktikama, nikada nije progovorio, nikada nije objasnio zašto je to učinio. Zašto je tog dana krenuo trčati Marjanom sa svom “opremom za ubojstvo” – nožem i ljepljivom trakom u ruksaku.

– Zašto je ubio osobu koju uopće nije poznavao, koja mu ništa nije učinila – pita se Selenin brat Emmanuel.

Nije Edi progovorio ni na sudu. Na pitanje suca samo je kratko rekao da nije kriv, no nije to htio obrazložiti.

Šokirana vještakinja

Zainteresirano je, ali bez riječi, pratio iskaze svjedoka. Nije ni trepnuo kada je iskusna vještakinja sudske medicine dr. Marija Definis-Gojanović opisivala u kakvom je stanju pronađeno tijelo. Pogled nije svrnuo ni kada je vještakinja rekla da tako drastičan slučaj nije vidjela u dvadeset godina karijere, misleći na vrat koji je gotovo prerezan jednim jedinim potezom kuhinjskog noža..

Dosudi li mu sudac 40 godina zatvora, Edi će, poživi li, na slobodu sa 68 godina. Jedan potez kuhinjskog noža uništio je tako, osim Selenina, život njezina brata Emmanuela, majke, ali i živote Edija i njegove obitelji.

Od Selenina nestanka do izricanja presude

– 22. 8. – Selene Macedo nestaje na Marjanu

– 23. 8. – pronađeni japanka i šešir nestale Selene, a na mjestu gdje su pronađeni uočeni su tragovi borbe

– 24. 8. – pronađena naprtnjača s fotoaparatom i nož

– 25. 8. – pronađeno tijelo zakopano na dubini od pola metra

– 13. 9. – policija Republike Srbije privodi Novosađanina Gorana G. zbog sumnje da je ubio Selenu Macedo, no pušta ga jer se njegov DNK ne podudara s onim pronađenim na mjestu zločina

– 3. 10. – priveden Edi Mišić. Tvrdi da nije kriv i brani se šutnjom

– 25. 10. – Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izdalo je nalog za psihijatrijskim vještačenjem Edija Mišića

– 4. 12. – obrana osumnjičenog zatražila je novo psihijatrijsko vještačenje zbog dviju pronađenih cista na njegovu mozgu

– 1. 2. 2013. – ŽDO podigao optužnicu protiv Edija Mišića zbog teškog ubojstva, traže 40 godina zatvora

– 8. 5. – počelo suđenje

– 7. 6. – neurolozi utvrdili da ciste na mozgu nisu utjecale na Mišićevu sposobnost rasuđivanja

– 23. 7. – završio dokazni postupak, danas je izricanje presude.