Published On: Fri, Jul 26th, 2013

Trnka: Do kraja godine moguć je novi Ustav Federacije BiH

U organizaciji Udruženja demokratskih pravnika u BiH, danas je održana tribina o temi “Ustavno uređenje Federacije BiH“, a uvodničar je bio prof.dr. Kasim Trnka, profesor ustavnog prava.

Profesor Trnka je podsjetio kako je proces promjene ustava FBiH krenuo prošle godine pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država, te je formirana ekspertna grupa koja je napravila svoj prijedlog preporuka i 24. lipnja ove godine Predstavnički dom FBiH je odlučio da se krene u ustavne promjene.

Istakao je da je sada ekspertna grupa od preporuka napravila prednacrt ustava Federacije, kompletan novi tekst ustava Federacije i sada su u tijeku pripreme i parlamentarna debata o budućem ustavu.

”Ekspertna grupa bi do 1. listopada trebala da predloži nacrt kompletnog novog ustava Federacije, da uzme u obzir i prijedloge različitih političkih stranaka, i da onda Povjerenstvo za ustavna pitanja Predstavničkog doma FBiH definitivno formulira prijedloge za promjenu ustava i pokrene javnu raspravu s orijentacijom da se uključe mediji, civilno društvo i da se, ako to bude moguće, do kraja ove godine donese potpuno novi ustav FBiH”, kazao je novinarima profesor Trnka.

Podsjetio je “kako smo dosad imali nametnute odredbe ustava i ovo je prvi put da domaće političke snage i domaća stručna javnost pravi svoj ustav prema svojoj mjeri”.

Trnka naglašava da je smisao promjene ustava da se osigura odlučujuća pozicija građana u Ustavu Federacije, da se osigura ravnopravnost pripadnika konstitutivnih naroda i odgovarajuća zastupljenost onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

”Ne koristimo pojam “ostali“ i onda smo kroz čitav tekst ustava provukli tu mogućnost da svako ima iste šanse da pristupi javnim funkcijama, što znači da suštinski predlažemo provođenje presude “Sejdić i Finci“ u ustavnom uređenju Federacije BiH”, ustvrdio je Trnka.

Dodao je kako se nisu upuštali u reorganizaciju županija, jer to zapravo i nije ustavna materija, o tome odlučuje zakonodavac federalnim zakonom, a ekspertna grupa je rekla da treba smanjivati županije jer su fiskalno neodrživi.

Bitne promjene bi, kako je pojasnio, trebao doživiti Parlament Federacije koji bi trebao biti središnja institucija u sustavu, treba prestati institucija predsjednika Federacije, treba se napraviti ravnopravan balans između Parlamenta i Vlade FBiH, i što je pozitivno bit će ojačana pozicija Ustavnog suda kao zaštitnika ustavnosti i zakonitosti i čitav sustav pravosuđa postavlja na demokratske principe.

Trnka je naveo i to da novi ustav predviđa da organizacijska struktura Federacije bude jeftinija, da se smanji broj ministara, zastupnika, članova vlade te da se ubrza proces donošenja odluka.

”S druge strane, konsolidirana Federacija bila bi solidna osnova za ulazak u ustavnu reformu Bosne i Hercegovine”, zaključio je prof.dr. Kasim Trnka.