Published On: Wed, Jun 28th, 2017

KOLI LIK Lendo “zabranio” Bošnjacima da dođu na koncert Divanhane povodom Bajrama

Sinoć je u Domu kulture održan veliki Bajramski koncert popularne sarajevske grupe Divanhana.

U odličnoj atmosferi novotravnička publika mogla je uživati u sevdahu, koji na maestralan način izvode članovi grupe Divanhana.

Oj Safete Sajo, Višegreade grade, Da sam ptica, Crven fesić, Zvijezda tjera mjeseca, neke su od pjesama koje su sinoć izvedene u Domu kulture, a publika je zajedno sa članovima banda pjevala cijelo vrijeme i napravila pravi spektakl.

Ono što je najgore u svemu ovome je, kako piše portal Novitravnik.ba, da je načelnik Novog Travnika Refik Lendo naredio i zabranio svom narodu da idu na Bajramski koncert, jer  je organizator Udruga PRONT. Riječ je o udruzi koja organizira i koncert Marka Perkovića Thompsona u ovom gradu.

Glazba i umjetost je ta koja nas povezuje, a ne razdvaja. Imamo dobre i loše ljude,one dobre koji spajaju i one loše koje razdvajaju i huškaju narod, a jedan od takvih zasigurno je i načelnik Novog Travnika Refik Lendo, poručuju organizatori.

“Sramotno je da na Bajramski koncert dođe 20 posto Bošnjaka, a lijepo je bilo za vidjeti da je ostatak publike druge vjere i iz drugog naroda, što nam daje vjeru i nadu u bolje sutra. Dok god na čelu Općine, Države ili bilo koje druge institucije imamo ljude koji još uvijek razdvajaju ljude na ove ili one, u ovoj državi nema napretka. Mi smo tu da živimo i radimo zajedno, bilo to Bajramski ili Božićni koncert, malonogometni turnir ili bilo koja druga manifestacija. Ostajemo da se borimo za bolji i ljepši Novi Travnik, a ne da se prepucavamo, tko, šta i kako. Načelnik se ponaša kao da je u Sjevernoj Koreji ili Turskoj, pa zabranjuje narodu da dođe na koncert, a narod ko narod i povjeruje na ta huškanja, kako ne terba doći. Neka je na sramotu cijelog Novog Travnika što se nisu odazvali i to dovoljno pokazuje kolika je kultura naših građana”, piše portal.

Koncert su prisustvovali mnogi drugi istaknuti i ugledni ljudi iz javnog života, a izdvajamo predsjedatelja OV Novi Travnik Fabu Stanića i župnika Don Antu Ledića.

Dnevnik.ba