Published On: Tue, Sep 22nd, 2015

KOLEGIJ SDA: Izetbegović će u nardenih deset dana razgovarati s Radončićem i Komšićem

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) u narednih deset dana sastat će se s predstavnicima Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) kako bi razgovarali o formiranju vlasti na razini Federacije Bosne i Hercegovine.
To je dogovoreno na sjednici Kolegija SDA.
Predsjednik te stranke Bakir Izetbegović novinarima je kazao da će se susresti na odvojenim sastancima, a da će jedna od te dvije stranke moći ući u koaliciju.
– SDA je napravila blok sa A-SDA i SBiH, nastupat ćemo zajedno, mislim da imamo dobre odgovore i od SBB-a i DF-a koji otvaraju prostor – rekao je Izetbegović.
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da Odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o održavanju referenduma o radu Suda i Tužiteljstva BiH poprima konkretne korake imenovanjem Komisije za provođenje referenduma u NS RS.
– Kolegij SDA je još jedanput osudio ovu Odluku i izrazio zabrinutost razvojem događaja koji predstavljaju nastavak teškog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma te vode BiH i cijelu regiju u destabilizaciju – ističe se u priopćenju iz te stranke.
Napominju da OHR mora odmah iskoristiti svoj mandat i odluku o referendumu bez odlaganja staviti izvan snage.
– Bilo kakvo odlaganje predstavljat će ohrabrenje za destruktivne snage na čelu s Dodikom. Zato se ova odluka mora odmah staviti izvan snage, a njeni akteri sankcionirati – zaključuje SDA.
Na sjednici Kolegija bilo je govora i o izbjeglicama s Bliskog istoka i eventualnom prelasku preko teritorije BiH te o prioritetima rada Vlade FBiH./HMS/