Published On: Tue, Sep 22nd, 2015

Pula: Fra Berard Barčić, najstariji franjevac na svijetu, proslavio 105. rođendan

Fra Berard se rodio u Kamporu na Rabu 22. rujna 1910., zaređen je na rođendan 22. rujna 1933. pa je danas proslavio 105. rođendan i 82 godine redovništva.
Teologiju je diplomirao u Splitu, a 1938. diplomirao je i prirodne znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Predavao je na Badiji kod Korčule, u Pazinu, Zadru i Splitu. U franjevačkom redu obnašao je važne službe, među ostalim bio je član vrhovne uprave franjevačkog reda u Rimu.
Napisao je 11 knjiga i 66 znanstvenih, teoloških, povijesnih i informativih radova i članaka. Nakon službe magistra novaka u Zadru (1973. – 1978.) premješten je u samostanu u Pulu, gdje je već 37 godina.
Premda u poodmakloj životnoj dobi i narušena zdravlja, fra Berard je bio na današnjoj misi, a osim franjevaca i svećenika iz pulskih župa te mnogih vjernika, na misi su bili i najbliži članovi njegove obitelji.
U prigodnoj propovijedi biskup u miru Ivan Milovan, prenoseći rođendanske čestitke biskupa Dražena Kutleše, istaknuo je kako je život fra Berarda obilježen služenjem Crkvi i svijetu te molitvom, a njegova visoka dob, kako je rekao, “jedinstvena je u životu franjevačkog reda”.
“Njegov svećenički život bio je uredan red i rad. Ora et labora kod njega je doista bila životna krilatica”, istaknuo je biskup Milovan.
Na kraju misnoga slavlja fra Berard je zahvalio biskupu u miru što je predvodio misu njemu u čast.
Simboličan dar – tri broda, od kojih jedan simbolizira more i slobodu, drugi kruh ili hranu koju daje more, a treći blagostanje, fra Berardi je uručio pulski gradonačelnik Boris Miletić, a nakon mise u pulskome kinu Valli premijerno je prikazan dokumentarni film o njemu redatelja Edija Benčića.