Published On: Sri, lis 5th, 2022

KOJI ŠALJIVAC: Bošnjaci i dalje mogu popuniti kompletan srpski, židovski i romski klub te šestoricu u hrvatskom te 2/3 Predsjedništva a za njega je slučaj Sejdić/Finzi gotov?

“Posljednjih dana nisam bio nezaposlen”, ovim riječima otvorio je press konferenciju za novinare visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt na kojoj je odlučio pojasniti svoje posljednje izmjene Izbornog zakona BiH.

Podsjetio je, kako prenosi N1, i na svoja ranija posezanja za bonskim ovlastima.

“Dan nakon izbora želio bih se u trenutku kada ne znamo detaljne rezultate izbora – zahvaliti biračima. Vi ste iskoristili svoje pravo. Bilo je teško odvojiti proračun za izbore. Moglo se to uraditi, ali se oni nisu uspjeli dogovoriti”, rekao je Schmidt podsjećajući da je upravo on SIP-u osigurao sredstva.

Ipak, navodi – izborne krađe nisu se u potpunosti mogle prevenirati. Na kraju je, svejedno, uvtvrđeno da je zabilježeno manje prekršaja na prošlim izborima, što Schmidt objašnjava svojim ‘paketom integriteta’.

Volio bi, dodao je, za naredne izbore uvesti elektronsko glasanje.

“Ne može biti da četiri godine one većine koje su birane ne donose odluke”, kaže podsjećajući na slučaj Federacije BiH.

“Moj cilj je bio i ostao da nam se ovog puta to ne može dogoditi. Zemlja koja treba u EU – mora stvoriti osnove. Zato sam ja stvorio uvjete za to da u kratkom razdoblju nakon izbora donesu odluke tko će biti predsjednik, premijer i tako dalje. Čudi me da je ovog ili onog takvo nešto iznenadilo. Ja sam utvrdio da su moji razgovori s predstavnicima stranaka i odgovornima koji su izrazili razumijevanje za moju odluku. Nije normalno da u jeku izbornog dana da se tako mirno i trezveno razgovara. Ako vas zanima koje su to stranke, to su od SDA, do DF, do HDZ-a, i građanskih stranaka koje su mi veoma bitne”, naveo je.

Ovdje, kaže, nije riječ o tome da se utječe na volju birača pa je zato i šutio do zatvaranja biračkih mjesta.

Zato je, navodi, razmišljao o terminu. Sada se čudi da se tek pred izbore moralo razgovarati o ovoj temi.

Bila mu je u svemu bitna jurisdikcija i funkcionalnost FBiH.

“Dopustio sam sebi da od ovog momenta budem neljubazan i postavljam rokove. Dao sam i rok koji je do petka ovog tjedna i nadam se da će aktualno federalno predsjedništvo imati priliku napraviti prijedlog za imenovanje sudaca. Zahvaljujem im se što su vidjeli da im je to zadatak. To znači da sada i Dom naroda mora imati sjednicu. Ja sam u svojoj odluci naglasio da Dom naroda može imati sjednicu i nakon izbora”.

Kaže da su vjerojatno mnogi razočarani što se na izbornom zakonu još mora raditi, jer nas očekuje velika reforma, koja je svakako potrebna.

“Pokušat ću vam objasniti svoju vrlo jasnu poziciju. Sejdić – Finci, Zornić i sve presude se moraju što prije implementirati. Tu više nema odlaganja nikakvog, iako ja to ne mogu uraditi jer je to zadatak Parlamenta BiH. Čestitam svima koji su odabrani – njihova prva obaveza je da se pobrinemo za presude koji čekaju 12 godina”,

On će ovakav zadatak, kaže, posmatrati kao ono što je započeo u entitetu FBiH.

Najava direktne demokracije

Između ostalog, Schmidt je sam nametnuo pitanje tko i šta treba da uradi u cjelokupnoj situaciji. Kako kaže – u BiH postoje dva pristupa.

“Jedan je dejtonski pristup – tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jedna država. S pravom postoji još jedan koncept, a to je onaj koji dovodi u pitanje kako se ovakva etničke diferencijacije može osigurati da svi imaju ista prava – a to je ulaznica za EU integracije. To nije jednostavno. Ja ću se nakon ove konferencije sastati s predstavnicima građanskih inicijativa koji razmišljaju o ovakvim temama, a potom ću to učiniti i s mladima, umjetnicima, predstavnicima filma. Moramo se odmaći od toga da predstavnici stranaka samo donose odluke o zemlji. Također, i od Daytonu dva neće nastati odluka u nekoj zrakoplovnoj luci u SAD – to će se dogoditi u BiH”

Zbog važnosti učešća građana u Ustav FBiH je, naveo je, upisao dvije stvari koje, vjerojatno još nisu ni primijećene. Odnose se na participaciju građana a da ne moraju prethodno objasniti kome pripadaju.

“Direktna demokracija nije sasvim jednostavna za organizirati, ali je dobar put. U roku jedne godine sve to možemo provesti”, tvrdi.

On je spreman za diskusiju, podsjetio je.

“Kada je riječ o diskusiji – ona tri postotka su shvaćena na različite načine. Ja shvaćam da moramo tražiti druge mogućnosti, pa sam došao do toga da povećamo broj delegata sa 17 na 23, proporcionalno sam povećao sa 7 na 11 kod Ostalih. Zbog čega? Disproporcionalnost je bila jako velika. Želio sam da uzmem u obzir sudske presude i da možda uvedem jedan novi aspekt ili perspektivu. U postupku izbora predsjednika su također uvedene novine jer je u jednom korpusu bila jasna većina u jednoj stranci pa je to iskorišteno za blokade. Zato sam dao rokove s obvezom da se nominiraju kandidati. Ukoliko se ne donese odluka u određenom roku, taj proces će se opet prilagođavati. Preporučujem da se diskusija o slučaju Ljubić s ovim završi – za mene je s ovim slučaj Ljubić okončan”, naveo je Schmidt.

Smatra da je posljednjom odlukom otvorio put ka tome da BiH dobije status kandidata, možda čak i do kraja ove godine.

S ovim je, kaže, ujedno i gađao gol stranaka u BiH. Vrijeme je da nogometna ekipa BiH sada napravi poteze – a ne bi bilo loše da pogledaju kako to rade Džeko i ostali, zaključio je u svom obraćanju Schmidt./HMS/

Pozdravljamo btw ideju direktne demokracije, nadamo se da sastanke neće raditi samo u Sarajevu. Jer složit će se, OHR je dosta sarajevskih laži slušao posljednjih 30 godina. A za najveću krizu u BIH isključivo je sam kriv.

Inače moraliziranje koje je Schmidt danas iznio za svaku je osudu. Nitko toliko nije blokirao društvo, posebno društvo u FBIH koliko OHR. Toliko da Srpska danas u odnosu na FBIH djeluje kao entitet direktne demokracije. Dok su FBIH gotovo pretvorili u šerijat. Valjda su u strahu od džamija po Austriji i Njemačkoj odlučili potpuno džamizirati FBIH.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Veritas
Veritas
1 mjesec prije

Daj, Christiane, ne pravi nas budalama. Kako to da je riješen predmet Ljubić a Komšić po četvrti put umjesto legitimnog Hrvata opet u Predsjedništvu BiH ?

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Ako se pomire SDA i NiP, jadne kattollibanske Herrcceg-potturrice će u vlast moći samo ako se učlane u DF.

Nevera
Nevera
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Dašta,ja se nadam da ćeš se ti pomiriti sa zdravim razumom
mada su šanse jako male
Ali svejedno ti želim brzo ozdravljenje

Lola
Lola
Šta ti kažeš na ovo?  Nevera
1 mjesec prije

Nema ti od njega ništa, ni razuma ni pameti, uvijek lupa jedno te isto.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Po.tu.rčeni poslije prvoga šamara ,jeli ti stvarno misliš da tz bošnjaci mogu nešto uraditi hrvatima .Pa ne mogu vjerovati da si baš toliko prozujo .Pa tvoja mnogobrojna braća turci nisu mogli ništa učiniti ,a kamoli vi koji se plašite vlastite sjene .
De umij se hladnom vodom da dođeš sebi .

LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
LegiTimNi - Исхак-бег Краљевић
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

”BACAJU” ga ovi KockoGlavi  ŠaHovničari OPASNO !?!?

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Bježi eto HZHB..hahahahaha jadno osune, ćeno pot, ure BEZ IMENA….bježi…..hahahahaha

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

oplakah brate 😂😂😂😂
uzivam u tvojim komentarima,nemoj prestajat molim te

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Jes mu komentar baš za nasmijati ,niđe veze a nije ni smješan
Izgleda i ti odlepio totales.

Čedomir
Čedomir
1 mjesec prije

A pustite budalu kraju.On nije Visoki predstavnik.Zašto ne podržite RS u tome.

Čedomir
Čedomir
1 mjesec prije

Šmit da je pravi VP.Dao bi debilima sredjobosanskim.gradjanski entitet.Oni cijelo vrijeme to ponavljaju kako hoće samo gradjansku državu,entitet je kao i država dajte im gradjanski entitet,oni ne umiju živjeti sa drugima nego samo pored drugih.

nisam kriv !
nisam kriv !
1 mjesec prije

Šmit je jatak poganog iŠLJAMa kao i predci mu !
Pljuc germani !

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Nakon svadbe ‘od milion maraka’ i godine dana zajedničkog života, brak Jasmine Izetbegović i Ćamila Humačkića završen je.Jasminini roditelji živkovići su podržali zetov biznis.. 😂😂