Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Koja socijaldemokracija? Koja ljevica? To u BiH ne postoji

Must Read

U kratkom razgovoru za Dnevni avaz nekadašnji politički analitičar, a danas glasnogovornik SBB-a dotakao se aktualnih i vječnih tema bh društva. Kratko i pragmatično.

Dvije vatre: Za dogovor i za rušenje

– Političko stanje u BiH je nakon dugo vremena stabilizirano. Sve je jasnija razlika između onih političkih snaga koje teže k jednom sveobuhvatnom međunacionalnom “temeljnom” dogovoru, što je osnov za izgradnju zemlje i njenu budućnost, te onih snaga koje na sve načine to pokušaju srušiti, opstruirati i zaustaviti.

Može li koalicija SDA-SBB napraviti značajan iskorak za građane BiH?

– Koalicija SDA-SBB je već napravila značajan iskorak. Podnesena je povjesna aplikacija za članstvo u EU. Postoji dobra šansa, ukoliko se poklope i neke druge okolnosti, kako će ova koalicija napraviti temeljite reforme koje bi kao rezultat mogle sve Srbe i Hrvate, a koji čine skoro 50 posto stanovništva, konačno okrenuti prema BiH kao zajedničkoj domovini.

Hercegovac u Sarajevu
Omer Čevra rođen je 1983. godine u Mostaru. Osnovnu školu završio je u Njemačkoj, srednju u SAD, a Ekonomski fakultet u Sarajevu u BiH. U javni život uključio se 2010. godine kao kolumnista političke scene na brojnim bh. portalima i medijima kao relevantan politički analitičar i komentator. Sredinom 2012. priključio se SBB-u BiH čiji je danas glasnogovornik.

Mislite li kako se građani imaju razloga nadati boljem?

– Kada samo uporedite situaciju danas i kako je bilo za vrijeme dok je SDP bio na vlasti, pa onda i DF, njihove konstantne političke blokade i krize, neprestane svađe zbog javnih poduzeća, jasno je kako može biti bolje, već je bolje i bit će bolje!

Mostar bez domaćih iluzija i uplitanja stranaca

Može li doći do rješenja za Mostar?

– Može samo ako to bude plod dogovora domaćih političkih aktera, bez velikog utjecaja stranaca.

Je li Mostar grad slučaj?

– Ne. Ljudi posmatraju Mostar kao paradigmu nekih lijepih vremena koja više ne postoje. Danas imamo nove realnosti. Mostar i BiH će trasirati svoj europski put onom dinamikom kojom budemo sposobni prihvatiti te nove realnosti i prestati živjeti u vlastitim iluzijama o nekoj bivšoj BiH. To je, nažalost, tako, sviđalo se nekome ili ne.

Legitimni predstavnici grade temelj kuće

Kako cijenite međunacionalne odnose u ovoj zemlji?

– Međunacionalni odnosi diktirat će put ove zemlje ka EU. Legitimni predstavnici naroda trebaju napraviti “temelj kuće” na kojem će se graditi ova zemlja.

A odnose između Bošnjaka i Hrvata?

– Ti odnosi su nakon šest godina konačno stabilizirani, što je izuzetno važno za sve. Čvrst dogovor Bošnjaka i Hrvata u FBiH preduvjet je za čvrst dogovor između FBiH i RS o budućnosti ove zemlje.

Unitarizacija ili federalizacija?

– U višenacionalnim konsocijacijama centralizacija je skoro pa nemoguća. Federalizacija može biti dobra opcija, ali ne po etničkim kriterijima. Najvažnije je da to bude rezultat dogovora naroda u BiH, a ne međunarodne zajednice.

Korupcija, pravosuđe i izbori – isti koš

Koliko je uopće BiH uređena država?

– Ovo je jako loše uređena država.

Što smatrate najvećim problemom?

– Korupciju, pravosudni sustav i izborni proces.

Imaju li mladi budućnost u ovoj zemlji?

– Imaju. Mada moraju biti spremniji da rade širu vrstu poslova, što često nisu.

Ima li socijaldemokracija ili ljevica šanse u BiH?

– Koja socijaldemokracija? Koja ljevica? To u BiH ne postoji.

Rastu li napetosti u regiji?

– Nešto se veliko iza brda valja. Bojim se da kao država ne završimo kao “kusur” geopolitičkih preslagivanja moći.

Dnevni avaz/Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -