Published On: Tue, Mar 7th, 2017

Koja je najjača hrvatska nogometna regija: Herceg-Bosna, Dalmacija, Zagreb, Slavonija…?

Portal Goal je napravio izbor najboljih postava Hrvatske nogometne reprezentacije po regijama od samostalnosti 1990. podijelivši ih na Dalmaciju, Zagreb, Slavoniju, Rijeku i Istru te BiH i Dijasporu. Po ocjeni urednika, selekcija BiH i Dijaspore djeluje najmoćnije.

Goal je sastavio najbolje momčadi od hrvatske samostalnosti! I mnogi velikani poput Stanića, Lovrena, N. Kovača, Vlaovića, Štimca… nemaju mjesta!

Hrvatska nogometna reprezentacija u povijesti se domogla već deset velikih natjecanja. Naši su nogometaši nastupali na svjetskim prvenstvima 1998., 2002., 2006. i 2014. godine, dok su europske nogometne smotre dohvatili 1996., 2004., 2008., 2012. i 2016. godine.

Gledajući kroz povijest, pokušali smo vam izabrati najbolje hrvatske nogometaše prema regijama. Prednost su imali igrači koji su nastupali na velikim natjecanjima. A onda smo tek pokoju poziciju “pokrpali” s nekim igračem te regije koji je bio član reprezentacije, ali nikada na velikoj sceni. Također, naše najslavnije Međimurce Ladića i Jarnija prikrpali smo Slavoniji.

Za Slavoniju smo morali posuditi i Matu Neretljaka, igrača rođenog u susjednom Orašju. Ali, i bivšim braničem koji je se u ozbiljnije vode otisnuo preko Osijeka… Dok je u napadu konkurencija takva da je na klupi ostao Goran Vlaović!

I Zagreb ima jedan “mali minus”, na lijevom smo boku gurnuli Josipa Pivarića, jer drugih opcija – nije bilo. A zahvalni branič Dinama nije bio na velikom natjecanju, zbog ozljede je morao propustiti i Francusku.

Rijeka i Istra također u svojim redovima imaju nekoliko “posuđenih” igrača; Ivan Vargić je Slavonac proslavljen u Rijeci, Manuel Pamić, Anas Sharbini i Ivan Močinić pak nikada bili na velikom natjecanju. Ali, drugih opcija u ovoj priči nismo imali…

Zanimljivo, daleko najjače na prvi pogled djeluju nam – BiH i dijaspora. Koja ima Prosinečkog, Rakitića, Šimunića, Ćorluku, Živkovića, Kovačića, Petrića, Klasnića, Eduarda…, dok jedan Mario Stanić, Dejan Lovren ili Niko Kovač i nemaju mjesto u prvih 11!

Dalmacija i ovdje djeluje vrlo moćno, ozbiljno i prilično uvjerljivo. S klasama poput Stipe Pletikose, Darija Srne, Slavena Bilića, Zvonimira Bobana, Luke Modrića, Dade Prše, Alena Bokšića…, dok nije bilo mjesta za Igora Štimca!

I, tko vam se čini najjači?