Published On: Uto, ožu. 7th, 2017

Koja je najjača hrvatska nogometna regija: Herceg-Bosna, Dalmacija, Zagreb, Slavonija…?

Portal Goal je napravio izbor najboljih postava Hrvatske nogometne reprezentacije po regijama od samostalnosti 1990. podijelivši ih na Dalmaciju, Zagreb, Slavoniju, Rijeku i Istru te BiH i Dijasporu. Po ocjeni urednika, selekcija BiH i Dijaspore djeluje najmoćnije.

Goal je sastavio najbolje momčadi od hrvatske samostalnosti! I mnogi velikani poput Stanića, Lovrena, N. Kovača, Vlaovića, Štimca… nemaju mjesta!

Hrvatska nogometna reprezentacija u povijesti se domogla već deset velikih natjecanja. Naši su nogometaši nastupali na svjetskim prvenstvima 1998., 2002., 2006. i 2014. godine, dok su europske nogometne smotre dohvatili 1996., 2004., 2008., 2012. i 2016. godine.

Gledajući kroz povijest, pokušali smo vam izabrati najbolje hrvatske nogometaše prema regijama. Prednost su imali igrači koji su nastupali na velikim natjecanjima. A onda smo tek pokoju poziciju “pokrpali” s nekim igračem te regije koji je bio član reprezentacije, ali nikada na velikoj sceni. Također, naše najslavnije Međimurce Ladića i Jarnija prikrpali smo Slavoniji.

Za Slavoniju smo morali posuditi i Matu Neretljaka, igrača rođenog u susjednom Orašju. Ali, i bivšim braničem koji je se u ozbiljnije vode otisnuo preko Osijeka… Dok je u napadu konkurencija takva da je na klupi ostao Goran Vlaović!

I Zagreb ima jedan “mali minus”, na lijevom smo boku gurnuli Josipa Pivarića, jer drugih opcija – nije bilo. A zahvalni branič Dinama nije bio na velikom natjecanju, zbog ozljede je morao propustiti i Francusku.

Rijeka i Istra također u svojim redovima imaju nekoliko “posuđenih” igrača; Ivan Vargić je Slavonac proslavljen u Rijeci, Manuel Pamić, Anas Sharbini i Ivan Močinić pak nikada bili na velikom natjecanju. Ali, drugih opcija u ovoj priči nismo imali…

Zanimljivo, daleko najjače na prvi pogled djeluju nam – BiH i dijaspora. Koja ima Prosinečkog, Rakitića, Šimunića, Ćorluku, Živkovića, Kovačića, Petrića, Klasnića, Eduarda…, dok jedan Mario Stanić, Dejan Lovren ili Niko Kovač i nemaju mjesto u prvih 11!

Dalmacija i ovdje djeluje vrlo moćno, ozbiljno i prilično uvjerljivo. S klasama poput Stipe Pletikose, Darija Srne, Slavena Bilića, Zvonimira Bobana, Luke Modrića, Dade Prše, Alena Bokšića…, dok nije bilo mjesta za Igora Štimca!

I, tko vam se čini najjači?

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer