Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Klub zastupnika SNSD zatražio da se s dnevnog reda povuče smjena ministra Lagumdžije (SDP)

Must Read

Klub zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH uputio je zahtjev Kolegiju Zastupničkog doma PSBiH da se razmatranje inicijative za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije povuče s današnjeg zasjedanja s obzirom da prethodno nije ispoštovana poslovnička odredba da se u roku od mjesec dana na posebnoj sjednici razmatra ova inicijativa.

Ovo je jutros prije sjednice Zastupničkog doma Feni kazao zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a u ZD PSBiH Lazar Prodanović. 

– O narednim aktivnostima obavijestit ćemo Kolegij Zastupničkog doma vezano za ovu točku dnevnog reda, dodao je on.

Upitan hoće li se zastupnici SNSD-a tražiti zakazivanje posebne sjednice na kojoj bi se razmatrala ova inicijativa, Prodanović je ponovio da će o narednim odlukama obavijestiti Kolegij Zastupničkog doma vezano za ovu inicijativu.

Klub zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu državnog parlamenta 24. kolovoza uputio je ovu inicijativu u parlamentarnu proceduru.

U obrazloženju inicijative zastupnika SNSD-a navodi se da postoji nekoliko razloga koji su ih opredijelili za podnošenje inicijative, a najveći se nalazi u činjenici da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžijaizvršio povredu Ustava kao i zakone BiH kada je Stalnoj misiji BiH pri UN-u izdao instrukciju da glasuje o Rezoluciji o Siriji u Općoj skupštini Ujedinjenih nacija koja je usvojena 3. kolovoza ove godine.

Dodaje se da je, na osnovu izdane instrukcije ministra, predstavnik BiH u UN-u glasovao „za“ Rezoluciju iako nije imao stav Predsjedništva BiH.

U obrazloženju se navodi da je ministar vanjskih poslova „izašao iz okvira svojih nadležnosti, zloupotrijebio svoj položaj i grubo povrijedio Ustav BiH“. Osim ovog glavnog razloga, Klub zastupnika SNSD-a navodi da postoji i niz drugih razloga za ovu inicijativu. (Dnevnik.ba/F)

 


 
ŽIVKOVIĆ: SNSD SE PONAŠA NACIONALNO ODGOVORNO

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković je kazao novinarima da se u ovom momentu SNSD ponaša nacionalno odgovorno, te je vođen ekonomskim i nacionalnim interesima najboljim za RS odlučio danas da ne razmatra inicijativu o razrješenju ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

– Ponude koje smo imali na stolu su opredijelile naš stav što ne znači da bilo kakvo partnerstvo u BiH postoji. Postoji samo ekonomski i nacionalni interes, a poslanicima u Parlamentarnoj skupštini koji su došli iz RS-a je dužnost da se time rukovode, kazao je Živković.

Pozivao je i ostale da pokušaju “s nama napraviti dogovor, a mi ćemo se prema interesima koje sam naveo, da se opredjeljujemo od sjednice do sjednice”.

Na novinarsko pitanje šta je to SNSD-u ponuđeno što nisu odbili, Živković je kazao da će stvari koje će se dešavati u narednih nekoliko mjeseci dati odgovor na ovo pitanje.

– Svako sadašnje opredjeljenje u vezi s tim bilo bi otkrivanje nečega za što mislim da trenutno nije vrijeme, kazao je Živković.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH trebala je biti razmatrana inicijativa SNSD-a za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, ali su je poslanici SNSD-a na početku sjednice povukli. (Dnevnik.ba/Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hitno upozorenje od mateorologa za danas i sutra!

BANJALUKA - Meteorolozi u Republici Srpskoj izdali su upozorenje građanima o prognoziranom jačem vjetru. Upozorenje vrijedi za danas i sutra,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -