Published On: Uto, lis 23rd, 2012

Klub zastupnika SNSD zatražio da se s dnevnog reda povuče smjena ministra Lagumdžije (SDP)

Klub zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH uputio je zahtjev Kolegiju Zastupničkog doma PSBiH da se razmatranje inicijative za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije povuče s današnjeg zasjedanja s obzirom da prethodno nije ispoštovana poslovnička odredba da se u roku od mjesec dana na posebnoj sjednici razmatra ova inicijativa.

Ovo je jutros prije sjednice Zastupničkog doma Feni kazao zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a u ZD PSBiH Lazar Prodanović. 

– O narednim aktivnostima obavijestit ćemo Kolegij Zastupničkog doma vezano za ovu točku dnevnog reda, dodao je on.

Upitan hoće li se zastupnici SNSD-a tražiti zakazivanje posebne sjednice na kojoj bi se razmatrala ova inicijativa, Prodanović je ponovio da će o narednim odlukama obavijestiti Kolegij Zastupničkog doma vezano za ovu inicijativu.

Klub zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu državnog parlamenta 24. kolovoza uputio je ovu inicijativu u parlamentarnu proceduru.

U obrazloženju inicijative zastupnika SNSD-a navodi se da postoji nekoliko razloga koji su ih opredijelili za podnošenje inicijative, a najveći se nalazi u činjenici da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžijaizvršio povredu Ustava kao i zakone BiH kada je Stalnoj misiji BiH pri UN-u izdao instrukciju da glasuje o Rezoluciji o Siriji u Općoj skupštini Ujedinjenih nacija koja je usvojena 3. kolovoza ove godine.

Dodaje se da je, na osnovu izdane instrukcije ministra, predstavnik BiH u UN-u glasovao „za“ Rezoluciju iako nije imao stav Predsjedništva BiH.

U obrazloženju se navodi da je ministar vanjskih poslova „izašao iz okvira svojih nadležnosti, zloupotrijebio svoj položaj i grubo povrijedio Ustav BiH“. Osim ovog glavnog razloga, Klub zastupnika SNSD-a navodi da postoji i niz drugih razloga za ovu inicijativu. (Dnevnik.ba/F)

 


 
ŽIVKOVIĆ: SNSD SE PONAŠA NACIONALNO ODGOVORNO

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković je kazao novinarima da se u ovom momentu SNSD ponaša nacionalno odgovorno, te je vođen ekonomskim i nacionalnim interesima najboljim za RS odlučio danas da ne razmatra inicijativu o razrješenju ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

– Ponude koje smo imali na stolu su opredijelile naš stav što ne znači da bilo kakvo partnerstvo u BiH postoji. Postoji samo ekonomski i nacionalni interes, a poslanicima u Parlamentarnoj skupštini koji su došli iz RS-a je dužnost da se time rukovode, kazao je Živković.

Pozivao je i ostale da pokušaju “s nama napraviti dogovor, a mi ćemo se prema interesima koje sam naveo, da se opredjeljujemo od sjednice do sjednice”.

Na novinarsko pitanje šta je to SNSD-u ponuđeno što nisu odbili, Živković je kazao da će stvari koje će se dešavati u narednih nekoliko mjeseci dati odgovor na ovo pitanje.

– Svako sadašnje opredjeljenje u vezi s tim bilo bi otkrivanje nečega za što mislim da trenutno nije vrijeme, kazao je Živković.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH trebala je biti razmatrana inicijativa SNSD-a za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, ali su je poslanici SNSD-a na početku sjednice povukli. (Dnevnik.ba/Fena)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare