Published On: Pon, svi 16th, 2022

Klub Bošnjaka zatražio žurnu sjednicu zbog osiguranja novca za održavanje izbora prema protuustavnom Izbornom zakonu

Klub izaslanika bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnio je zahtjev za sazivanje žurne sjednice Doma za koju predlažu jednu točku dnevnog reda – Osiguranje novčanih sredstava za financiranje Općih izbora koje će biti održani 2. listopada ove godine.

Izaslanik Asim Sarajlić kazao je na današnjoj sjednici Doma naroda da Klub Bošnjaka jednoglasno, svojim potpisima, podnosi ovaj zahtjev.

Sarajlić je podsjetio da, prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za provođenje izbora institucije nadležne za osiguranje sredstava iz proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o raspisivanju izbora.

S obzirom na to da je SIP BiH 4. svibnja 2022. godine donio odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora, Sarajlić napominje da je potrebno najkasnije do 19. svibnja 2022. godine osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora.

– Stoga predlažemo da Dom naroda na toj hitnoj sjednici, koja će uslijediti, donese i zaključak „da se nalaže Vijeću ministara BiH da u skladu sa Zakonom o financiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog SIP-a BiH, donose odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 milijuna KM na ime rashoda SIP-a BiH za održavanje Općih izbora 2022. godine – naveo je Sarajlić.

Dodao je da, shodno odredbama Poslovnika Doma naroda, mole da sjednici pored predsjedavatelja Vijeća ministara BiH i ministra financija i trezora BiH, čije je prisustvo obavezno, prisustvuje i predsjednik SIP-a BiH.

– O realizaciji ovog zaključka Vijeće ministara BiH treba da obavijesti Dom naroda odmah nakon donošenja odluke – kazao je Sarajlić.

Podsjećamo, bošnjačke stranke inzistiraju na održavanju listopadskih izbora unatoč protuustavnom izbornom zakonu, odnosno njegovom dijelu koji se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda PFBiH, Također, valja podsjetiti da je Ustavni sud BiH, nakon što PSBIH u propisanom roku nije izmijenio Izborni zakon BiH, iz Izbornog zakona izbrisano protuustavne odredbe. Tako se slobodno može kazati da BiH u ovom trenutku ima invalidan Izborni zakon.

Također, valja podsjetiti na to da su pregovori o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH propali. Razlog njihove propasti leži u činjenici da su politički predstavnici bošnjačkog naroda, na čelu sa SDA, odbili podržati institucionalne mehanizme koji bi Hrvatima osigurali nesmetan izbor legitimnih političkih predstavnika bez straha od bošnjačkog preglasavanja./R. I./HMS/

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kortikosteroidac
Kortikosteroidac
1 mjesec prije

Kad su tzv Bošnjaci sami “organizirali” CIK, bez predstavnika Hrvata, neka si sami “organiziraju” i izbore. Ili neka im ih organiziraju njihovi stranci na platnoj listi. Na poso stoko!

Hrke Krke
Hrke Krke
Šta ti kažeš na ovo?  Kortikosteroidac
1 mjesec prije

P r e d s j e d n i c e    n a s t a v i t e !!

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Kortikosteroidac
1 mjesec prije

Supotpisujem. Tako je!

Kiklop
Kiklop
1 mjesec prije

Samo treci nemoze biti losije.Ovo je kraj krajeva, stvara se djamahirija uz potporu MZ.

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Kiklop
1 mjesec prije

Prije će se sunce okretati oko mjeseca nego što je džamahirija
saživjeti u BiH.

Zoki nastavi
Zoki nastavi
1 mjesec prije

Zar je moguće da ovaj elitni klub bosnjaka u DN predvodi Asim Sarajlic

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki nastavi
1 mjesec prije

Kod njih je i to moguće!

Joe
Joe
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki nastavi
1 mjesec prije

Zalosno, ali sikreno bolji je od Milanovica.

Bosna u dimijama
Bosna u dimijama
1 mjesec prije

Bošnje 😎 , sad smo mi Hrvati na redu na malo takarimo 😎 – molimo da skinete gaćice i da se kvalitetno naguzite 😎 !

ps oprostite ako sam bio malo priprost 🙁 ali – ovakav zicer se ne propušta 😎 !