Published On: Ned, lip 13th, 2021

KINA: “Prošli su dani kada su male grupe odlučivale o sudbini svijeta”

Kina je danas upozorila lidere G7 da su odavno prošli dani kada su male grupe zemalja odlučivale o sudbini svijeta, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokracijama koje su tražile jedinstven stav u vezi s Pekingom.

“Odavno su prošli dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja”, rekao je glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Londonu i dodao da je stav Kine da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da se svjetska pitanja trebaju rješavati uz konsultacije svih zemalja.

Ponovno izbijanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najznačajnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, uporedo sa padom Sovjetskog Saveza 1991. godine kojim je okončan hladni rat.

G7, čiji se lideri sastaju u jugozapadnoj Engleskoj, tražio je koherentan odgovor na sve veći značaj kineskog predsjednika nakon spektakularnog ekonomskog i vojnog uspona Kine u posljednjih 40 godina.

Lideri grupe, SAD, Kanada, Britanija, Njemačka, Italija, Francuska i Japan, žele iskoristiti svoje okupljanje u engleskom primorskom ljetovalištu da bi svijetu pokazali da najbogatije demokracije mogu ponuditi alternativu rastućem utjecaju Kine.

Kanadski premijer Justin Trudeau vodio je jučer raspravu o Kini i pozvao lidere da donesu jedinstveni pristup izazovima koje postavlja Peking.

G7 planira da ponudi zemljama u razvoju infrastrukturnu šemu koja bi mogla parirati Xi Jinpingovoj inicijativi “Pojas i put”.

Peking je u više navrata uzvratio na ono što doživljava kao pokušaje zapadnih sila da obuzdaju Kinu, uz ocjenu da su mnoge velike sile i dalje zahvaćene zastarjelim imperijalnim načinom razmišljanja nakon godina ponižavanja Kine./Srna/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>