Published On: Ned, lip 13th, 2021

KOMŠIĆ POSTAJE SVJETSKI PROBLEM: Sada traži ukidanje svih kraljevina i monarhija jer su “prevaziđeni koncepti”. Kako će reagisovati Saudija?

“Zbog forsiranja prevaziđenog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda Hrvatska dolazi u sukob sa NATO-om. Vrlo je jasno iz presuda Europskog suda za ljudska prava, da se u BiH treba odbaciti taj koncept, kao što je jasno da smo se u Programu reformi (ANP) obvezali na jednakopravnost svih građana, a ne na tzv. konstitutivnost naroda”, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Komšićev stav u pogledu prevaziđenosti koncepta konstitutivnosti nije nam najjasniji. Konstitutivnost je specifičnost BIH i nema svoje povijesno pokriće u  povijesti Zapadnih zemalja. Pa se ne može kazati kako je koncept prevaziđen na Zapadu budući da tamo nikada nije niti postojao. Baš kako građanske demokracije nisu postojale u BIH stoljećima budući da je bila dio osmanskog kalifata.

Zapadne demokracije isto tako odbacile su rojalističko, monarhističko uređenje društva pa nije jasno smatra li Komšić da kraljevina Španjolska, Belgija i UK više ne mogu biti članice NATO-a budući da je taj koncept prevaziđen?

No pošto se neki dan uslikao nad grobom posljednjeg kralja Bosne, katolika Stjepana Tomaševića, moguće je ipak da sebe  Komšić vidi kao prvog kralja buduće kraljevine Bosne, na čiji tron će ga dovesti njegovi glasači, u pravilu muslimani, koji obožavaju inače onog koji je tog istog kralja ubio. El Fatiha. Čak mu daju imena ulicama i dječijim vrtićima.

No kako je put u sreću u pravilu popločan lošim namjerama, možda se iz Komšićeve borbe protiv narodnih prava u BIH ipak izrodi nešto dobro. Oživi UK BIH, ujedinjeno kraljevstvo BiH, s Kotromanića lozom na čelu, organizirano kao federacija BH Škotske, BH Engleske i BH Sjeverne Irske.

Federalna kraljevina BIH tako bi se konačno otrgla od neoosmanskog zagrljaja, vraćajući sbi svoj predrobovski status, a njene povijesne regije, Republika Srpska (dio BIH koji se u WW2 pobunio protiv fašizma) HercegBosna, (dio BIH koji se u domovinskom ratu prvi ustao protiv osmanske okupacije te Prostor džihada (dio BIH koji je uvijek bio uz svakog okupatora) tako bi postale federalne jedinice Ujedinjenog Bosanskohercegovačkog kraljevstva. Kojim bi vladao neki Kotromanić, Herceg, Ostojić ili Tomašević.

Teško da jedna Hrvatska, ističe on, može zaustaviti ono što je interes NATO-a, k tome zalažući se za ono što nisu NATO i EU standardi kazao je Komšić.

“Mi smo u proteklim godinama i proteklim danima pokušavali da objasnimo hrvatskim dužnosnicima da je ono što traže u BiH nespojivo sa NATO-om. Sad u NATO-u trebaju odlučiti da li su im važniji standardi i interesi alijanse, ili antinato i antieuropski standardi dužnosnika iz Hrvatske. Dobro je da se situacija kristališe i da stvari postaju jasnije”, zaključuje Komšić, prenosi N1.

Podsjetimo, Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske kazao je danas kako se neće dati suglasnost na završnu deklaraciju NATO-a jer “netko ima problem da se u njoj spominje Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda”. Dodao je da deklaracija izgleda kao da ju je pisala neka “nevladina udruga iz Sarajeva”.

Napomena: Zbog Komšićeve izjave, kraljevina Monaco i Saudijska Arabija, već su najavile rat Bosni i Hercegovini.

#zajebajemose

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x