Kina je zbog „klevetničkog rasizma“ protjerala novinare Wall Street Journala

Kina je opozvala akreditaciju trojici novinara iz američkog lista The Wall Street Journal, izjavio je 19. veljače glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang. Prema njegovim riječima, povod je naslov članka stalnog kolumnista američkog lista Waltera Russella Meada “Kina je pravi bolesnik Azije”, objavljenog 3. veljače.

U Pekingu su ovaj naslov smatrali „rasističkim i klevetničkim“. U izjavi kineskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da je do oduzimanja akreditacije novinara došlo nakon što se The Wall Street Journal odbio “službeno izviniti i počinitelje privesti pravdi”, piše logično.com

WSJ napominje da se protjerivanje tri novinara iz jednog stranog medija događa u Kini prvi put nakon vladavine Mao Ce Tunga.

Restriktivne mjere su pogodile ured američkog lista u Kini, a protjerani su američki državljani Josh Chin i reporter Cha Deng, te Australac Philip Wen. Dobili su 5 dana da napuste Kinu. Posljednji napisi o koronavirusu su bili samo dio bogatog opusa ove “trojke”, koja je ranije izvještavala o navodnim “koncentracijskim logorima za muslimane u Xinjiangu”.

Kina je postupila pravilno, jer su mnogi mediji htjeli iskoristiti epidemiju koronavirusa samo kako bi dodatno oklevetali vlasti u Pekingu, iako su dobile priznanje od Svjetske zdravstvene organizacije i brojnih međunarodnih tijela za napore koje čine u suzbijanju širenja bolesti. Do 19. veljače ujutro je broj žrtava virusa COVID-19 u Kini premašio dvije tisuće ljudi. U kontinentalnoj Kini je zabilježeno više od 74 000 infekcija, što znači da se središnje i lokalne vlasti uspješno nose s pandemijom, čija je smrtnost oko 2,7%.

Prema Nacionalnom odboru za zdravstvo NR Kine, potpuno se oporavilo gotovo 14 400 ljudi.